OPTUŽNICA PROTIV DIREKTORA DOMA ZDRAVLJA ŽIVINICE: Koga je i kako imenovao na važne funkcije u ovoj ustanovi?

Foto: printscreen/YouTube

Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Hidajeta Rahimića (59) iz Živinica zbog postojanja osnovane sumnje da je obavljajući funkciju direktora Doma zdravlja u Živinicama počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da je Rahimić, u periodu od aprila do oktobra 2023. godine, postupao suprotno odredbama Statuta i Pravilnika o radu Doma zdravlja u Živinicama, te svjestan da iskorištava svoja službena ovlaštenja jednom ljekaru pribavio korist tako što ga je protivpravno rasporedio na poslove boljeg i više plaćenog radnog mjesta.

Rahimić je u aprilu i oktobru 2023. godine donio dvije odluke o imenovanju jednog ljekara za vršioca dužnosti pomoćnika direktora za medicinske poslove na periode od po šest mjeseci iako je znao da prema odredbama pomenutih propisa ove poslove mogu obavljati doktori medicine ili stomatologije sa završenom specijalizacijom i radnim iskustvom na rukovodećim pozicijama od tri godine, a da ovaj ljekar nije imao potrebno iskustvo na rukovodećim pozicijama.

Na taj način mu je pribavio protivpravnu korist u vidu boljeg i više plaćenog radnog mjesta.

Tužilaštvo je istragu u ovom predmetu obavilo u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a TK.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas