NAKON TEKSTOVA VALTERA: Sud BiH krije odluku u predmetima protiv korumpiranih službenika UIO koje je štitila sutkinja Miletić

Mreža korupcije i nepotizma je isprepletena u vrijeme mandata bivšeg direktora Mire Džakule, koji je u UIO ali i unutar pravosuđa upleo (pozapošljavao) rođake, prijatelje, čak i supružnike pojedinih visokih zvaničnika iz institucija BiH, između ostalih i tri člkana porodice sutkinje Miletić

Sutkinja Suda BiH Dragica Miletić krajem aprila donijela je odluku po tužbama suspendovanih službenika UIO BiH Steve Savića, Vladimira Đurđevića i Vladimira Puzića, uhapšenih u akciji SIPA-e Brend 4 krajem 2022., ali Sud BiH nakon serijala tekstova Valtera o umiješanosti u korupciju i klijentelizmu sutkinje Miletić krije informaciju o tome kakva je odluka donesena.

Završno ročište o statusu ovih suspendiranih pripadnike Grupe za sprečavanje krijumčarenja Regionalnog centra Banjaluka, kojom je rukovodila također uhapšena, suspendirana i višestruko kompromitirana Jelena Majstorović (označena kao „vođa kriminalne grupe“), održano je 28. marta, sa zakonskim rokom za donošenje odluke u roku 30 dana. Međutim, Sud BiH krije odluku od javnosti, pravdajući takav stav činjenicom da je odluka „prvostepena“.

DŽAKULINA MREŽA KORUPCIJE I ULOGA SUTKINJE MILETIĆ

„Ovom prilikom Vas obavještavamo da je Sud u zakonskom roku donio presude u odvojenim predmetima tužitelja Steve Savića, Vladimira Đurđevića i Vladimira Puzića, protiv tužene Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH. Međutim, u ovom trenutku nismo u mogućnosti ponuditi više informacija o navedenim presudama, iz razloga što se u konkretnim slučajevima radi o nepravosnažnim presudama ovog Suda, na koje stranke u postupku imaju pravo žalbe u zakonskom roku“, naveli su iz Suda BiH u odgovoru Valteru.

Foto: Odgovor Suda BiH Valteru

Ovakav odgovor svojevrsni je nonsens, budući da nikada u sudskoj praski prvostepene odluke, kao ni optužnice, nisu skrivane. Sam slučaj ima izniman značaj nakon što je Valter kroz serijal tekstova dokazao dugogodišnju umiješanost i pristrasnost državne sutkinje Dragice Miletić u donošenju odluka u koristi UIO, u koju je u međuvremenu zaposlila najmanje tri člana svoje porodice (a što smo također dokazali).

Mreža korupcije i nepotizma je isprepletena u vrijeme mandata bivšeg direktora Mire Džakule, koji je u UIO ali i unutar pravosuđa upleo (pozapošljavaorođake, prijatelje, čak i supružnike pojedinih visokih zvaničnika iz institucija BiH, između ostalih i i zubarku Milanu Lekić. Lekićeva je, inače, sa sutkinjom Miletić u rodu preko supruga Đorđa, uposlenika OSA BiH, kojem je Miletić, prema navodima više izvora Valtera, tetka.

Slučaj uhapšenih „Jeleninih crnokošuljaša“ iznimno je bitan tim prije jer je Jelena Majstorović bila dugogodišnja bliska i najprisnija Džakulina saradnica, pa se sve direktno tiče i njih dvoje.

Nakon hapšenja, pod ogromnim pritiskom javnosti Džakula je bio primoran da suspendira Savića, Đurđevića i Puzića, uvjeren da će ih njegova sutkinja od povjerenja kad se sve stiša osloboditi suspenzije, čime bi oni bili vraćeni na posao te bi na taj način bilo preduprjeđeno da propjevaju o zajedničkim „poslovima“, a što Džakula ni po koju cijenu ne želi.

Međutim, taj plan je pokvario Valter serijalom tekstova o zloupotrebama CMS sistema (sistema za dodjelu predmeta u Sudu BiH) budući da je, praktično i teoretski, bilo nemoguće da o sudbini sva tri suspendirana „Jelenina crnokošuljaša“ odlučuje upravo sutkinja Miletić, a što opet nikako nije bilo moguće bez znanja i umiješanosti također suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca (a što će utvrditi istraga).

Podsjećamo da je Dragica Miletić, koja treba da ide u penziju u martu naredne godine, godinama presuđivala u korist UIO te je, uz ostalo, na ulici ostavila i neke časne ljude, poput načelnika istraga UIO Nikice Gligorića (koji je istraživao korupciju Jelene Majstorović), ili zaštićenog prijavitelja korupcije Emira Mešića.

Slučaj Emira Mešića zapravo je tek potvrda malignog uticaja „duboke države“, pogotovo strašne nepravde prema Mešiću kojeg je Džakula promptno suspendovao nakon što je kao zaštićeni prijavitelj korupcije – prijavio korupciju u UIO. Mešićevu sudbinu je zapečatila upravo Dragica Miletić, ostavivši ga na ulici.

UDT OTVORIO PREDMET U SLUČAJU „MILETIĆ“

U ovom slučaju, kao i u svim drugim koje je vodila Miletić, vremenske odrednice su iznimno bitne jer su u vrijeme procesa protiv UIO posao u toj istoj UIO dobili članovi njene porodice; tako su u toku suđenja Gligoriću kod dobrotvora Džakule zaposleni blizanci Mićo i Milutin Stojić, kojima je Dragica Miletić tetka.

Tokom 2021. Dragica Miletić je vodila i predmet protiv oštećene Dragane Savić Bjelotomić (broj predmeta: S13P04082621P) u sporu protiv UIO, i presudila u korist UIO, uprkos svim materijalnim dokazima i vještačenjima koja su bila na strani oštećene.

Nakon tekstova Valtera prethodnih mjeseci uslijedile su burne reakcije oštećenih u sporovima sa UIO.Kako je ranije potvrđeno našem portalu, Sudu BiH i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) upućeno je nekoliko zahtjeva za preispitivanje zakonitosti rada Dragice Miletić, odnosno njeno izuzeće iz svih predmeta u kojima se spori UIO. Jedan od takvih zahtijeva uputio je i Emir Mešić putem svog advokata.

U međuvremenu je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH otvorio i predmet u „slučaju Miletić“.

„U vezi s vašim upitom, želimo vas informirati da je pritužba u predmetu koji navodite primljena 5.2.20024. godine. Predmet je u radu i odluka nije donesena“, odgovorili su Valteru iz UDT-a.

Foto: Odgovor iz UDT-a

Kako je naš portal ranije objavio, sutkinja Miletić u međuvremenu je postala i vlasnica više nekretnina (prema našim izvorima vlasnica najmanje tri stana, jednog četverosobnog, prema nezvaničnim izvorima čak sedam), što je pravo malo čudo ako znamo da radi za jednu platu, pa makar ona bila i sudijska.

Za samu karijeru Dragice Miletić veže se nekoliko afera. Najprije je Tužilaštvo BiH optužilo za zloupotrebu položaja i ovlasti iz vremena kad je bila državni pravobranilac (Općinski sud u Sarajevu 2015. oslobodio ju je optužbi), da bi joj u toku 2022. godine VTSV izreklo disciplinsku mjeru smanjenja plate jer je u zapisniku s jednog ročišta termin “genocid” pokušala da promijeni u termin “zločin“.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Pročitajte još: 

TRGOVINA UTICAJEM U VLADI ZDK: Ministar „izmislio“ radno mjesto za suprugu svog savjetnika Kalušića

SIPA PODNIJELA VIŠE KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV DŽAKULE: Predmeti kupe prašinu u ladicama Tužilaštva BiH

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.