NEOBIČNE SMRTOVNICE PO GRADOVIMA U RS: Demokratija preminula nakon teške i opasne vlasti

Nakon viševjekovnog postojanja i uprkos opstanku kroz dobra i loša vremena, nakon teške i opasne vlasti preminula, kao da nikada nije postojala.

U nekoliko gradova u Republici Srpskoj sinoć i jutros osvanule su smrtovnice u kojima se navodi da je demokratija preminula.

“Nakon viševijekovnog postojanja i uprkos opstanku kroz dobra i loša vremena, nakon teške i opasne vlasti, demokratija je preminula kao da nikada nije ni postojala” – stoji na smrtovnici.

Među ožalošćenima navode se radnici, penzioneri, mladi, civilno društvo…

Nezvanično se saznaje da je autor ove smrtovnice nevladina organizacija Restart Srpska.

Na svom Facebook profilu oni su objavili da će se “sahrana preminule održati u srijedu u 9.30 ispred Narodne skupštine Republike Srpske.

Za tada je zakazana sjednica NSRS na kojoj će poslanici razmatrati Prijedlog zakona koji definiše ko su “agenti stranog uticaja” u Republici Srpskoj.

Ovaj zakon , u formi nacrta, usvojen je u entitetskom parlamentu 28. septembra 2023. a dobio je niz kritika javnosti, međunarodnih organizacija i  nevladinog sektora.

Ukoliko u odnosu na sadržaj nacrta zakona ne bude izmjena, sve organizacije civilnog društva koje su registrovane u RS, a koje se dijelom ili u cijelosti finansiraju iz stranih izvora, biće označene kao “agenti stranog uticaja”.

Zakonom su predviđene i zabrane djelovanja u slučaju narušavanja “integriteta RS”.

Prema njemu, neprofitna organizacija obavezna je da podnese prijavu Ministarstvu pravde u roku od 15 dana od prijema finansijskih sredstava ili druge vrste pomoći od stranog subjekta.

Prijedlogom zakona se predviđa da Ministarstvo pravde RS prati aktivnosti neprofitnih organizacija, osim na teritoriji RS, i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još:

SRĐAN PUHALO: Zašto su u zakonu o radu “stranih agenata” u RS izostavljena “đubrad izdajnička”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas