NAKON TEKSTOVA VALTERA: Oštećeni u sporovima s UIO traže suspenziju sutkinje Miletić

Valter je ranije u svojim pričama ukazao na slučaj zaštićenog prijavitelja korupcije Emira Mešića, kojeg je sutkinja Dragica Miletić ostavila na ulici, i druge slične predmete koji joj se mahom dodjeljuju kao osobi od povjerenja bivšeg direktora UIO Mire Džakule i njegove i dalje aktivne grupe u državnim carinama, budući da je posrijedi koruptivno djelovanje i trgovina uticajem

Foto: Siniša Pašalić, arhiv Suda BiH

Nakon tekstova Valtera u kojima smo razotkrili ulogu sutkinje Suda BiH Dragice Miletić u postupcima tužitelja protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ukazali na njenu pristrasnost u donošenju odluka u korist UIO te dokazali da je u ovoj instituciji zaposlila tri člana svoje porodice, uslijedile su burne reakcije oštećenih.

Kako je potvrđeno našem portalu, Sudu BiH i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) upućeno je nekoliko zahtjeva za preispitivanje zakonitosti njenog rada odnosno njeno izuzeće iz svih predmeta u kojima se spori UIO.

KORUPTIVNO DJELOVANJE I TRGOVINA UTICAJEM

Prije nekoliko dana takav zahtjev VSTV-u uputio je i zaštićeni prijavitelj korupcije Emir Mešić, kojeg je pravosuđe toliko „zaštitilo“ da je donijelo sve i jednu presudu u koristi njegovog poslodavca – državnih carina i struktura koje je Mešić ranije prijavio za korupciju. Jedan od tih predmeta je vodila i – pogađate, Dragica Miletić, koja je uprkos svim dokazima i svjedočenjima u jednom tendencioznom i pristrasnom postupku presudila u korist UIO – a zaštićenog prijavitelja korupcije ostavila na ulici.

Foto: Zaštićeni prijavitelj korupcije Emir Mešić je postao sikmbol borber za pravdu protiv koruptivnog sistema koji razara najvitalnije tkivo našeg društva

Drugi takav zahtjev uputio je Samostalni sindikat državnih službenika i uposlenika UIO BiH, u kojem zahtijevaju izuzeće Dragice Miletić iz svih predmeta u kojima se UIO spori s nekim od svojih uposlenika i drugih oštećenih, navodeći mnoštvo primjera njene pristrasnosti, te pozivajući se na tekstove Valtera.

Međutim, uslijedilo je čudno obrazloženje iz Suda BiH zašto odbacuju jedan takav zahtjev. Kako navode u odgovoru Sindikatu, Sud je zatražio od svoje uposlenice Dragice Miletić da se očituje o ovim zahtjevima, na šta je ona odgovorila kako Sindikat „nije bio stranka u postupcima u kojima je ona nastupala kao sutkinja“ i kako smatra da „takav zahtjev treba odbaciti“, te da je sve predmete u kojima je postupala kao sutkinja sudila „nepristrasno, profesionalno i zakonito“. Shodno tome, Sud je valjda zaključio da „tamo gdje nema svjedoka ubistva – ubistvo se nije ni desilo“, pa je odbacio zahtjev Sindikata kojeg se ovo itekako tiče jer, uz ostalo, predstavlja oštećene radnike i uposlenike UIO, pa i one koji su ostali bez posla.

Foto: Faksimil zahtjeva Sindikata o preispitivanju rada sutkinje Miletić

Valter je ranije u svojim pričama već ukazao na „slučaj Mešić“ i druge slične predmete koji se mahom dodjeljuju sutkinji Miletić, inače osobi od povjerenja bivšeg direktora UIO Mire Džakule i njegove i dalje aktivne grupe u državnim carinama, budući da je posrijedi koruptivno djelovanje i klasična trgovina uticajem.

Miletić je posebno bila aktivna od 2020. godine, a osim Mešića njenim odlukama stradao je inekadašnji načelnik istraga UIO Nikica Gligorić, koji je istraživao Jelenu Majstorović i njenu Grupu za sprečavanje krijumčarenje, kasnije hapšene u akciji SIPA „Brend 4“ krajem 2022. i osumnjičene za udruživanje u „organizovanu kriminalnu grupu“. Ako znamo da je Majstorović dugo godina bila najbliža, prisna saradnica Mire Džakule, onda je jasno zašto Gligorić nije imao nikakve šanse. Obojici je Dragica Miletić zapečatila daljnju karijeru, iako su svi materijalni dokazi bili na njihovoj strani.

Valter se u dva navrata obratio i samom VSTV-u s pitanjima o tome da li će disciplinski tužilac istražiti i preispitati ulogu i rad sutkinje Miletić. Iz VSTV-a, ako je suditi po njihovom odgovoru, „provjeravaju navode“.

„U vezi sa Vašim upitom, želimo Vas informisati da je predmet u radu Ureda disciplinskog tužioca i odluka nije donesena“, odgovorili su iz VSTV-a.

“JELENINI CRNOKOŠULJAŠI” NA ROČIŠTU KOD MILETIĆ 

A sam VSTV ovdje ima itekakvog posla. Jer ne samo da su gotovo svi predmeti u kojima se spori UIO dodjeljivani Dragici Miletić, već su i članovi „kriminalne grupe Jelene Majstorović“:, sve i jedan na ročištima kod nje, a što je teoretski i praktično nemoguće bez unutrašnjeg interveniranja i zloupotrebe CMS sistema (sistema za dodjelu predmeta).

Oni ne smiju da „propjevaju o zajedničkim poslovima“, a što je glavni strah bivšeg direktora Džakule i šefice Jelene Majstorović, i zato se čini sve da se ovoj trojki, nakon što se javnost umirila i gotovo potpuno zaboravila na aferu Brend 4, potiho i van domašaja kamera kod „sutkinje od povjerenja“ ukine suspenzija i oni vrate na posao.

Foto: Jelenini “crnokušuljaši” Stevo Savić, Vladimir Đurđević i Vladimir Puzić

Sve se dešava u vrijeme kada u javnost izlaze detalji istrage protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, između ostalog i o tome da je teško zloupotrebljavao CMS „jer je iz njih po vlastitom nahođenju brisao sudska vijeća te predmete dodjeljivao sudijama koje on kontrolira“.

Valter raspolaže pouzdanim informacijama da se Savić, Đurđević i Puzić već uveliko hvale da su Džakula i Jelena Majstorović “sve sredili“ i da će im Miletić ukinuti suspenzije, što znači da bi se, iako Tužilaštvo BiH završava istragu koja bi trebala rezultirati obimnom optužnicom, oni vratili na posao u UIO.

Sva trojica od dana suspenzije, a nakon hapšenja krajem 2022. primaju 70 posto od svojih plata te će im se u tom slučaju morati isplatiti svi zaostali iznosi na pune plate, i to sa kamatama, plus regres, topli obrok i prevoz.

Foto: Mogućnost da sva tri hapšena u akciji SIPA i suspendovana budu na ročištu kod istog sudije/sutkinje ravna je glavnom dobitku u igrama na sreću

O svemu tome odluka bi trebalo da bude donesena već 28. marta, u naredni petak, kada je svoj trojici završno ročište kod „majke državnih carina“ Dragice Miletić, koja je u međuvremenu postala i ponosna vlasnica više nekretnina (prema našim izvorima vlasnica tri stana, jednog četverosobnog), što je svojevrsno malo čudo ako znamo da radi za jednu platu.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

Pročitajte još: 

ASIM MUJKIĆ: Rebrendiranje nacionalizma među Bošnjacima

POSLJEDNJA FAZA EKOCIDA: Trebević ili smrt

——————————————————————————————————————————————————————————————————————-Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.