ČUDO NEVIĐENO: Svi uhapšeni u akciji SIPA „Brend 4“ na ročištu kod sutkinje Miletić koja treba da im ukine suspenzije

Ukoliko „Jeleninim crnokošuljašima“ sutkinja Miletić ukine suspenziju kako ne bi u daljem procesu „propjevali“, a sve se odigrava po tom scenariju, Savić i Puzić bi se vratili u Grupu za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje Regionalnog centra Banjaluka (koje li ironije!), gdje su radili i prije hapšenja. S obzirom da, prema izvorima iz UIO, Jelena Majstorović i dalje rukovodi ovom grupom (preko Milene Dmitrović i Dejana Zrnića), imala bi i dalje svoja četiri čovjeka u grupi, iako i sama i dalje pod suspenzijom

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, arhiv Suda BiH

Ako ste se ikada zapitali kolika je mogućnost da svi osumnjičeni iz grupe hapšene za organizovani kriminal budu na ročištu kod istog sudije koji treba da odluči po njihovim suspenzijama, i da li je uopće moguće nešto tako – ne trebate ići dalje od Suda BiH i sutkinje Miletić da biste dobili odgovor – itekako je moguće, i to se po prethodno dogovorenom planu upravo dešava.

Već sutra (25. januara) sutkinja Suda BiH Dragica Miletić treba da sasluša Vladimira Đurđevića i Stevu Savića, dvojicu službenika Uprave za indirektno oporezivanje iz grupe uhapšene u akciji SIPA-e Brend 4 (ročište za trećeg uhapšenog Vladimira Puzića je 14. februara), i moguće već sutra, a najkasnije do pred kraj marta, odluči da im ukine suspenzije, čime bi oni bili vraćeni na posao.

Foto: Sve i jedno ročište za sva tri hapšena u akciji SIPA i osumnjičena za organizirani kriminal “nekim čudom” kod sutkinje Miletić

Na taj način osumnjičena trojka ne bi „propjevala“ o svojim „poslovima“, a što je zapravo glavni strah bivšeg direktora UIO Mire Džakule i njegove u to vrijeme najbliže saradnice, a njihove šefice Jelene Majstorović, koja, iako i sama pod suspenzijom, i dalje ima veliki uticaj u UIO, pa sada i na novog direktora Tegeltiju.

Vrijedi podsjetiti da je krajem decembra 2022. SIPA izvela akciju hapšenja šestorice službenika Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje Regionalnog centra Banjaluka, koju je predvodila Majstorović, označena kao „organizator kriminalne grupe“, a nakon priča koje su istraživački mediji godinama objavljivali. Osim Majstorović, Đurđevića, Savića i Puzića, uhapšeni su i Radenko Popović (dugo godina desna ruka Jelene Majstorović) te Elvis Džafegić. Jednomjesečni pritvor je određen za Jelenu Majstorović, Popovića i Savića te je većina iz grupe, a pod ogromnim pritiskom javnosti, suspendirana.

No, tada na scenu stupa Džakula (protiv kojeg SIPA također vodi više istraga ali one nikada nisu dovedene do kraja zbog opstrukcija bivšeg zamjenika direktora SIPA Đure Kneževića) te povlači veze u Sudu BiH kako bi svi osumnjičeni došli na ročište kod Dragice Miletić, s kojom je blizak.

Unazad godinama ovaj Čovićev čovjek od povjerenja razgranao je svojevrsnu mrežu nepotizma u koju je upleo (pozapošljavao) rođake, prijatelje, čak i supružnike pojedinih visokih zvaničnika iz institucija BiH, pa je tako prije nekoliko godina u UIO zaposlio i Milanu Lekić, člana familije sutkinje Miletić (koja je, inače, iz zubarske struke).

Od tada, Miletić je vodila gotovo sve „sporne“ procese protiv UIO i Džakule.

Foto: Dragica Miletić

Sada Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH i disciplinski tužilac trebaju da daju odgovorekako je uopće moguće, i kolika je vjerovatnoća da sva tri osumnjičena dođu na ročište kod sutkinje bliske Džakuli koja je unazad godinama sve i jednu presudu donijela u korist UIO (jedna od njenih najsramnijih odluka je protiv zviždača Emira Mešića, koji je prijavio korupciju u UIO pa zbog toga ostao bez posla).

Ko im je to omogućio iznutra, odnosno ko je teško zloupotrijebio CMS sistem (sistem za dodjelu predmeta)?

U samom Sudu BiH, na pitanje Valtera koje smo im poslali mailom a potom nakon četiri dana bez odgovora nazvali telefonom, ponudili su „odgovor“ kojim su zapravo svjesno izbjegli odgovoriti na isto pitanje:

Poštovani,

odgovor na upit dobit ćete u zakonskom roku, nismo u mogućnosti odgovoriti do sutra kako ste tražili telefonski jer se postupajuća sudija nalazi na godišnjem odmoru“, naveli su iz Suda BiH.

U ovom slučaju, zakonski rok za odgovor bi valjda trebao da bude 14 dana, iako je samo ročište sutra (25. januara), na kojem, prema istim tvrdnjama, „postupajuća sutkinja“ ne bi trebalo da bude „jer je na godišnjem“.

Ukoliko Dragica Miletić „dođe s godišnjeg“ i na kraju sutra i na narednim ročištima poništi suspenzije Đurđeviću, Saviću i Puziću, UIO BiH im je dužna da isplati razliku plata od 30 posto za sve mjesece suspenzije, kao i da isplati sve troškove proistekle iz ovog procesa.

Tako se, uprkos istrazi Tužilaštva BiH (koja je pri kraju) protiv Majstorović, Popovića i ove trojkeosumnjičene da je reketirala fizička lica i radnje te „prisvajala nakit u novac u zamjenu za pisanje malih ili nikakvih kazni“, može dogoditi da oni do kraja marta budu vraćeni na posao – a što može da bude spriječeno optužnicom ukoliko bude podignuta do 28. marta.

No, ako „Jeleninim crnokošuljašima“ sutkinja Miletić ukine suspenziju, a sve se odigrava po tom scenariju, Savić i Puzić bi se vratili u Grupu za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje Regionalnog centra Banjaluka (koje li ironije!), gdje su radili i prije hapšenja. S obzirom da, prema izvorima iz UIO, Jelena Majstorović i dalje rukovodi ovom grupom (preko Milene Dmitrović i Dejana Zrnića), imala bi i dalje svoja četiri čovjeka u grupi.

Jelena Majstorović (Foto: CIN)

„Sve što je Jelena Majstorović tražila, iako pod suspenzijom, novi direktor Tegeltija je ispoštovao. Tražila je i da joj se ne dira kćerka Jana sa CI Gradiška, da se ne diraju njeni ljudi za GP Gradiška kojima je riješila zadnji konkurs pred Džakulin odlazak, kao i da se ne diraju Milena Dmitrović i Dejan Zrnić, kojem je u to vrijeme također riješila konkurs da prođe direktno u Grupu“, kaže dobro upućeni izvor iz UIO BiH.

A koliku Grupa ima moć, odnosno ona koja je i dalje formalno predvodi, potvrđuje i informacija iz nekoliko izvora UIO o tome da je jedan od osumnjičenih i hapšenih u akciji SIPA (Vladimir Puzić) blizak Tatjani Stojanović, šefici Odsjeka za profesionalne standarde UIO, koji obrađuje sve prijave i pokreće procese protiv zaposlenih u UIO (gotovo sve tek pod pritiskom SIPA-e i Tužilaštva BiH).

Na taj način Grupa Jelene Majstorović ima pravovremene informacije o svim procesima i kretanjima unutar UIO, pa tako i u predmetima protiv njih samih.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

Pročitajte još: 

SLUČAJ DR NESTOROVIĆ: Ili kada teorije zavjera postanu temelj za politički uspjeh

ŠTA NAKON OSMICE: Da li je OSA (ostala) zarobljena u stranačkim paraobavještajnim strukturama?

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.