52 PORODILJE PODNOSE PRIJAVE PROTIV LJEKARA U ZENICI: Od korupcije, iznude do ugrožavanja života

Udruženje Baby steps najavilo je, za kasnije danas, podnošenje krivične prijave Tužilaštvu ZDK sa imenima i prezimenima doktora i medicinskog osoblja koje se dovodi u vezu sa nehumanim, protivzakonitim, koruptivnim i neetičkim odnosom prema porodiljama, često sa bolnim i tragičnim ishodima.

Predsjednica Udruženja Amila Tatarević kazala je, tim povodom na konferenciji za novinare u Sarajevu, da se radi o iskustvima 52 porodilje a tiču se određene bolnice odnosno porodilišta u Zenici. Ta iskustva sadrže mnoga krivična djela uključujući korupciju, iznudu, nesavjesno liječenje, zloupotrebu službenog položaja. Neka od imena medicinskog osoblja iz te prijave pojavljuju se češće od drugih, a od nadležnog organa očekuju pokretanje istraga i sankcije za počinioce.

“Konačno imamo izdvojena imena i prezimena doktora i drugog medicinskog osoblja koje zloupotrebljava položaj, vrše akušersko nasilje, ostvaruju ličnu korist putem korupcije, nekad čak i ugrožavajući živote djece i majki”, naglasila je.

Prema njenim riječima, to ne umanjuje važnost saradnje što je Udruženje ima sa porodilištima u BiH. Smatra da su to zapravo izuzeci ovdašnjeg medicinskog sektora i ‘prljaju obraz i čast medicinske struke, takvi moraju biti eliminisani iz sistema.’

“Pratit ćemo šta će se dešavati sa tom prijavom, ali i nastaviti sa prikupljanjem iskustava širom BiH. Naravno, bit ćemo i dalje podrška porodiljama”, kazala je. Sa žaljenjem navodi da situacija nije mnogo bolja niti u porodilištima u drugim dijelovima BiH, mnogo je negativnih iskustava. Ipak, raduje činjenica da su neka od tih porodilišta spremna da se suoče s problemom.

Docent na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka UNSA u Sarajevu Samir Forić sarađuje sa članicama Udruženja u iznimno važnoj borbi protiv korupcije i za pravo porodilja. On kaže da prijava jeste kulminacija aktivnosti Udruženja Baby steps, nedostajući okidač kad se govori o suzbijanju korupcije zato što nadležne institucije često kažu da im nedostaju prijave.

“Sad smo i to upotpunili, očekujemo dalje reakcije. Skrećemo pažnju javnosti na sankcioniranje počinilaca, kao najbolji metod promjene ponašanja. Želimo promjenu ponašanja u našem društvu prema porodiljama, prvenstveno u porodilištima”, kazao je.

Nadaju se da će, iskustva do kojih su došli, značajno utjecati na promjenu svijesti građana ali i medicinskog osoblja da ne dozvole koruptivne radnje u porodilištima u BiH. Nadaju se uspjehu jer su ‘generacije koje dolaze dosta drugačije, od onog tradicionalnog u kojem smo prije živjeli, oni će znat prepoznati korupciju i neće to dozvoliti’.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas