VALTER SAZNAJE: Nakon tri člana porodice sutkinje Miletić posao u UIO dobio i sin državne sutkinje Nade Papo

Indikativno je da sutkinja Nada Papo uskoro treba da vodi postupak po tužbi predsjednika Sindikata UIO Predraga Jelače protiv same Uprave za indirektno oporezivanje BiH i njenih čelnih ljudi, što je školski primjer sukoba interesa

Leon Papo, sin sutkinje Suda BiH Nade Papo, dobio je posao pravnika u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, i to nigdje drugo nego u Glavnoj kancelariji Uprave, saznaje Valter.

Leon Papo prošao je na spornom konkursu koji je trajao mjesecima (i prema zvaničnoj stranici Agencije za državnu službu još je u toku!), o čemu je Valter pisao još početkom juna ove godine.

Papo je dobio posao u kadrovima u sjedištu UIO, gdje se donose rješenja iz radnih odnosa. Ukratko, svako rješenje službenika ili uposlenika koji se u roku bude žalio na određenu odluku direktora, a koje se bude rješavalo u kadrovskoj službi kod Leona Pape – ići u Sud BiH ili kod njegove majke Nade Papo, ili kod sutkinje Dragice Miletić dok ne ode u penziju (ranije u UIO također zaposlila tri člana svoje porodice).

Indikativno je da sutkinja Nada Papo uskoro treba da vodi postupak po tužbi predsjednika Sindikata UIO Predraga Jelače protiv same Uprave i njenih čelnih ljudi, što je eklatantni i školski primjer sukoba interesa.

UTABANIM STAZAMA SUTKINJE DRAGICE MILETIĆ

U toku i nakon završetka konkursne procedure većina onoga što smo najavili u junu se i ostvarilo, na konkursu namještenom za pojedince zaposleni su i kadrovi po stranačkoj pripadnosti i bliski šefovima. I procesi koji su u toku u UIO upućuju na to da se priprema potpuno ista „metodologija rada“, samo sa drugim protagonistima, kao u slučaju sutkinje Suda BiH Dragice Miletić i predmeta koje je ona vodila, a o kojoj smo napisali serijal tekstova. Podsjećamo, Miletić je sudila izrazito pristrasno u koristu UIO u svim većim predmetima tužitelja protiv UIO.

U konkretnom slučaju, Ured disciplinskog tužioca još u februaru ove godine formirao je predmet po prijavi za mogućnost zloupotrebe CMS sistema u slučaju Miletić (sistem za dodjelu predmeta, op.a.), no nakon više uzastupnih upita Valtera u toku ovog postupka – a prošlo je punih osam mjeseci od tada – dobijali smo identičan odgovor:

„U vezi sa Vašim upitom, Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Vas želi informisati da je pritužba u radu i odluka nije donesena“.

S obzirom da se Miletić sprema u penziju početkom naredne godine, postavlja se pitanje da li je „pritužba u radu“ već punih osam mjeseci kako Dragica Miletić prije penzije ne bi bila izložena disciplinskom postupku, odnosno kako bi u penziju otišla „čista.

Kada je u pitanju sami sporni konkurs UIO, mnogo toga upućuje na prikrivanje ključnih detalja konkursa, a nakon priče Valtera o namještanju radnih mjesta.

Tako je i u Službenom glasniku BiH (55/24) objavljeno da je prošlo i primljeno 20 kandidata, od mogućih 28, iako konkurs i dalje traje (među njima i neka imena koja smo najavili). Nikada do sada nije bila praksa da se u Službenom glasniku objavljuje polovičan konkurs.

Također nikada do sada, čak ni u vrijeme bivšeg direktora Mire Džakule (čija su dva i po mandata obilježile silne afere) u „posebnim uslovima“ konkursa nije naveden VSS – fakultet pravnog smjera, te „tri godine iskustva u struci“. Sasvim slučajno pravnice sa tri i više godina „iskustva u struci“ su Maja Romanić, koja kao savjetnik za oblasti carina radi po ugovoru u radu na određeno u Kabinetu direktora Zorana Tegeltije, te Nina Popović, kćerka Radenka Popovića (inače ranije hapšenog i suspendovanog člana Grupe za sprečavanje krijumčarenja RC Banjaluka i desne ruke također hapšene i suspendovane šefice Grupe Jelene Majstorović).

NINA POPOVIĆ PROŠLA, MJESECIMA SE “SIGURNOSNO PROVJERAVA” MAJA ROMANIĆ

Valter je najavio da se za njih dvije, uz ostale, namješta pozicija, pa je shodno našim najavama Nina Popović odmah primljena u Grupu za carinsko-upravni postupak Sektora za carine. Za nju nije bilo nikakve dileme zbug „uticaja“ oca Radenka i svega što zna o poslovima samog vrha.

Foto: Nina Popović

S Majom Romanić je situacija nešto drugačija, ona je među osam preostalih za koje se, prema tvrdnjama iz same UIO, vrše sigurnosne provjere, no mi vjerujemo kako se pokušava kupiti vrijeme i medijska pažnja usmjeriti na neka druga pitanja kako bi se daleko od očiju javnosti riješilo ovo.

Foto: Maja Romanić

“Vezano za Vaša pitanja za Javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Upravi za indirektno oporezivanje, objavljenog dana 25.03.2024. godine, a u vezi upita za preostalih osam kandidata, navodimo da je prije postavljanja, odnosno prijema u radni odnos za kandidate sa liste uspješnih kandidata, za određena radna mjesta iz teksta Javnog oglasa, potrebno provesti bezbjednosne provjere u skladu sa propisima iz oblasti zaštite tajnih podataka”, odgovorili su, između ostalog, iz UIO.

Foto: Odgovor Valteru iz UIO BiH

Prema više izvora Valtera, ovaj konkurs su osmislili jedan od Tegeltijinih savjetnika Goran Gajić (koji je ujedno vanredeni profesor na privatnom fakultetu Aperion, inače bazi za regrutiranje uposlenika u UIO) te Goran Marinković, glavni operativac u UIO i Tegeltijin kum, o kojem je Valter pisao u više navrata. I sam Gajić je primljen na konkursu – i to kao stručni savjetnik za pravne poslove, gdje drugo nego u kabinetu direktora.

Foto: Goran Gajić

Inače, duboke su veze privatnog fakulteta Aperion (i sam Džakula je dugo bio vanredni profesor na Aperionu) sa UIO BiH, godinama studenti koji „završavaju“ studije dobijaju poslove po raznim osnovama u UIO. Jedna od njih je i Maja Romanić, koja je posao provobitno po ugovoru o djelu u UIO u vrijeme Džakule dobila preko Sanela Jakupovića, rektora na Aperionu, čije se ime pominje i u aferi KlasterJakupović i Džakula dobro se znaju i bili su u dobrim odnosima u vrijeme Džakulinih direktorskih mandata.

Danas Goran Gajić i Maja Romanić sjede u istom kabinetu i iščekuju završetak „sigurnosnih provjera“ za Maju Romanić, koja je u međuvremenu postala bliska i sa nesumnjivo glavnim čovjekom za kadrove Goranom Marinkovićem.

No ni to nije sve. Osim sina sutkinje Nade Papo, koji predstavlja konkursno „osvježenje“ po staroj recepturi, Nine Popović, Maje Romanić, koja čeka završetak „provjera“ te još niza službenika, posao u UIO je dobio i SDP-ovac iz Lukavca Vanja Osmanović.

Iako mu je ovo prvi radni odnos u UIO, odmah je prošao na savjetničko mjesto, za koje je uslov tri godine rada na istim ili sličnim poslovima. Kao aktivni član SDP-a od 2016. godine i ranije kandidat na izborima Osmanović na svom (u vrijeme pisanja ovog teksta i dalje javnom i otvorenom) FB profilu i dalje stranački agituje, iako je to u suprotnosti sa Zakonom o državnim službenicima i kodeksom ponašanja u UIO.

Više izvora Valtera iz sjedišta Uprave svjedoči da je posljednjih mjeseci u sjedištu turbulentno i da direktor Zoran Tegeltija preko svog kuma Gorana Marinkovića pokušava da uvede određene mjere prema starim kadrovima i profesionalcima kako bi osigurao njihovu maksimalnu lojalnost i potčinjenost.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Čitajte još: 

PRAVOSUĐE U SUMRAKU: Mulahusićev poziv na linč redakcije Valtera za tužioca Šaćirovića nedovoljan i za istragu

NAŠIM PARAMA DO BOGATSTVA: Vijećnik Deljković od 2017. na duplim paušalima nezakonito zaradio više od 115.000 KM

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.