KAKO “POSLUJE” GUBITAŠ IZ TUZLE: Rudnik Kreka plaća milion za iznajmljivanje bagera iako može kupiti višestruko jeftiniji

Prema podacima portala Akta.ba, samo u ovoj godini firma Tevekkul d.o.o. Tuzla pobijedila je na tenderima Rudnika uglja Kreka u protuvrijednosti većoj od 6,3 miliona KM. Istina, u okviru jednog broja tendera ovo preduzeće dijelilo je posao unutar grupe ponuđača koji rudniku iznajmljuju bagere, buldožere i rovokopače

Foto: Eldin Imamović CEYCKY/arhiva

Rudnik uglja Kreka, koji zbog lošeg poslovanja duguje desetine miliona maraka samo posljednjih nekoliko godina, nastavlja nemilice trošiti nove milione na iznajmljivanje radnih mašina od privatnih firmi, uprkos negativnom mišljenju federalnih revizora iz izvještaja za prošlu godinu.

Među favorizovanim u ovom poslu je tuzlanska firma Tevekkul, s kojom je Rudnik nedavno sklopio novi okvirni sporazum za iznajmljivanje bagera u periodu od godinu, za šta će Tevekkulu biti plaćeno gotovo milion maraka!

Inače, na ovom tenderu Tevekkul je bio jedini ponuđač.

Prema podacima portala Akta.ba, samo u ovoj godini firma Tevekkul d.o.o. Tuzla pobijedila je na tenderima Rudnika uglja Kreka u protuvrijednosti većoj od 6,3 miliona KM. Istina, u okviru jednog broja tendera ovo preduzeće dijelilo je posao unutar grupe ponuđača koji rudniku iznajmljuju bagere, buldožere i rovokopače.

Da je Rudnik Kreka za ovog privatnika “zlatna koka” potvrđuje i značajan porast prihoda i dobiti Tevekkula od 2021. godine, kada je firma počela s radom. Od skromnih 160.210 KM, koliko su prihodovali prve godine, već u narednoj se ova brojka udesetostručila na impozantnih 1,6 miliona KM. Ukupni prihod prošle godine iznosio je 1,92 miliona KM, dok je dobit iznosila 967.563 KM.

Foto: Prihodi firme Tevekkul

Praksa kojom Rudnik uglja Kreka iznajmljuje mehanizaciju, ali i treća lica za poslove otkopavanja, transporta i odlaganja, traje već godinama i i predmet je razmatranja Ureda za reviziju institucija FBiH.

Federalni revizori prošli mjesec izvršili su reviziju finansijskih izvještaja kao i reviziju usklađenosti Rudnika uglja Kreka d.o.o. Tuzla za prošlu godinu i u oba slučaja dali su negativno mišljenje.

U Izvještaju o usklađenosti, revizori su posebno skrenuli pažnju na postupke javnih nabavki za angažovanje trećih lica i iznamljivanje mehanizacije, te istakli da je po tom osnovu samo u 2023. godinizaključeno sporazuma u ukupnoj vrijednosti oko 19,7 miliona KM.

Od toga, samo na iznajmljivanje radnih mašina potrošeno je oko 4,5 miliona KM. Za iznajmljivanje buldožera i bagera zaključeni su okvirni sporazumi sa dobavljačima „Junuzović kopex“ d.o.o. Lukavac, „Heez transport“ d.o.o. Tuzla, „Titanik“ d.o.o. Tuzla i „Tevekkul“ d.o.o. Tuzla”.

Foto: Dio revizorskog izvještaja

Kako je na iznajmljivanje radnih mašina utrošen višemilionski iznos, Federalna revizija dala je jednu od preporuka u kojoj navode da je potrebno “preispitati opravdanost angažovanja trećih lica i iznajmljivanja mehanizacije s obzirom na to da su ove usluge u okviru redovne djelatnosti Društva, a sve s ciljem racionalizacije troškova i ostvarenja boljih poslovnih rezultata”.

Istovremeno, u junu ove godine Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o finansijskoj konsolidacijiprivrednog društva Rudnika uglja „Kreka“ d.o.o.Tuzla. Finansijska konsolidacija obuhvata izmirenje dugovanja Kreke nastalih do kraja 2021. godine u ukupnom iznosu od 61,7 miliona KM, a po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje (37,7 miliona KM), doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti(12,5 miliona KM) i poreza (11,5 miliona KM).

Ipak, finansijska dubioza i preporuke revizora nisu omele upravu rudnika da ponovo iznajmi bagere za gotovo milionski iznos. Odluka je indikativnija tim prije ako se zna da je upravo ova firma tužila rudnik zbog dugovanja.

U izvještaju za prošlu godinu revizori su naveli da je dobavljač prema kojem rudnik ima najznačajnije obaveze, a koji je utužio svoja potraživanja, Tevekkul d.o.o. sa 1,1 milion maraka koje potražuje.

“Revizijom je utvrđeno da zbog neizmirenih obaveza u ugovorenim rokovima dobavljači protiv Društva pokreću sudske sporove, a prema evidencijama utužene obaveze prema dobavljačima iskazane su u ukupnom iznosu od 7.999.184 KM. Na osnovu navedenog, Društvo nije izmirivalo obaveze prema dobavljačima u propisanim rokovima, što nije u skladu sa odredbama Zakona o finansijskom poslovanju”, navodi se u Izvještaju o finansijskoj reviziji Rudnika uglja Kreka.

Koliko su iznosi za iznajmljivanje mehanizacije nevjerovatni svjedoči i podatak o cijenama radne mehanizacije. Iz kompanije koja se bavi prodajom bagera, buldožera i rovokopača Valteru su potvrdilida se korišten rovokopač, star desetak godina, po karakteristikama sličnim onom koji se traži u tenderu Rudnika uglja Kreka, može kupiti po cijeni od 220.000 do 240.000 KM, plus PDV (dakle za maksimalno do 300.000 maraka).

Valter je tokom prošle sedmice direktoru Rudnika uglja Kreka Elnuru Dizdareviću uputio upit o tome zašto je Rudnik sklopio ugovor sa firmom Tevekkul za iznajmljivanje mehanizacije uprkos mišljenju revizora (te činjenici da se korišten bager može kupiti po tri puta jeftinijoj cijeni), ali do momenta zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Čitajte još: 

VIJEĆNIK NA SLUŽBENOM PUTU: Kako uposlenik „Bazena Otoka“ Vedad Deljković zloupotrebljava novac građana Sarajeva

MIRO DŽAKULA, KRALJ NEKRETNINA: Kako je vlasnik granapa postao jedan od najbogatijih ljudi u BiH (VIDEO PRIČA)

————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.