ADIDAS HITNO REAGOVAO: Ovaj broj je zabranjen na dresovima

Foto: X

Njemački nogometni savez (DFB) nedavno je najavio sklapanje ugovora s Nikeom koji će trajati od 2027. do 2034. godine

Ovaj potez znači da će se nakon sedam decenija promijeniti opremljivač njemačkih nogometnih reprezentacija, odmaknuvši se od dugogodišnje suradnje s Adidasom. Ova odluka izazvala je negodovanje među navijačima i političarima, smatrajući Adidas bitnim dijelom identiteta reprezentacije.

Međutim, veći problem nastao je zbog fonta na dresovima s brojem 44, koji nehotice podsjeća na oznaku SS, simbol zloglasnih divizija iz Drugog svjetskog rata. Upravo su te jedinice bile dio paravojne organizacije pod kontrolom Adolfa Hitlera i Nacističke partije. Nakon što se javnost usprotivila, Adidas je preko glasnogovornika Olivera Brüggena obznanio da će dresovi s brojem 44 biti povučeni iz upotrebe.

“Povući ćemo broj 44 što je prije moguće. Ljudi iz oko 100 nacija rade u Adidasu, naša kompanija se zalaže za promociju različitosti, a kao kompanija aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima. Pokušaji promicanja mišljenja koja izazivaju podjele ili isključivost nisu dio naših vrijednosti kao robne marke i odlučno odbijamo sve sugestije da je to bila naša namjera. Naša kompanija zalaže se za promociju različitosti i inkluzije.”

Njemački nogometni savez (DFB) se također oglasio i jasno se distancirao od bilo kakvih desničarskih ideja.

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas