ADVOKAT ERS OSUMNJIČEN ZA MALVERZACIJE NEKRETNINAMA: Usluge Nermina Vile građani plaćaju 8.000 KM

Foto: montaža/Žurnal

Protiv Vile je 2017. potvrđena optužnica u kojoj ga tužioci terete da je u grupi Alije Delimustafića nezakonito knjižio napuštene stanove u Sarajevu, čime je protivpravno stečena korist od 10 miliona KM. Suđenje do danas nije okonačno. Vila je i ranije osuđivan.
Piše: Žana Gauk

Hitna kupovina 10.214.650 litara dizel goriva za potrebe rudnika i termoelktrana Gacko i Ugljevik od „Hifa Petrola“, za šta je Luka Petrović, direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ i generalni sekretar vladajućeg SNSD-a, bio spreman da plati 36,6 miliona KM bez uračunatog PDV-a, dobila je nastavak. Slučaj je stigao pred Kancelariju za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini, pa je „Hifa Petrol“ tužio istu pred Sudom BiH. I ERS mora da se izjasni, a Petrović je za advokatske usluge angažovao kancelariju Nermina Vile, advokata protiv kojeg je vođen, ali nikad nije okončan postupak za organizovani kriminal.

Nabavka je izuzeta od Zakona o javnim nabavkama BiH, a građani će Viline usluge, po njegovoj ponudi od 30. marta, platiti osam hiljada maraka bez poreza (9.360 KM sa PDV-om).

„Plaćanje ugovorene cijene izvršiće se u roku od 15 dana od dana dostavljanja prijedloga izjašnjenja pod obavještenju Suda BiH i izdavanja ispravne fakture dobavljača za izvršene usluge… Utvrđeno je da je dostavljena jedna ponuda od ponuđača Advokatska kancelarija Nermin Vila Sarajevo. U postupku ocjene provedenog postupka uprava ERS nije našla razloge, nepravilnosti niti propuste u radu, koji bi eventualno bili osnov za neprihvatanje preporuke Komisije za javnu nabavku. Komisija je u svemu pravilno postupila“, stoji u obrazloženju odluke od 4. aprila koju je potpisao Petrović.

O VILI

Kantonalni sud u Sarajevu 2017. godine potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Alije Delimustafića, Izeta Musića, Zorana Lončara, Emira Karače, Elvire Kreho, Džemala Karića, Lejle Cerić, Suade Hadžić, Abida Hodžića, Edine Mutevelić, Murise Makarević, Keme Kapura, Samira Muslića, Nihada Druškića, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Amirele Lončar, Samire Skorupan, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamde Spahića, Samira Čolana, Zikreta Orhanovića, Samine Skopak, Nermina Vile, Lejle Mirele Eminović, Ismeta Hamzića, Halida Drkende, Milene Rajić, Fatime Kapur, Arifa Ibrahimovića, Faruka Telalagića, Ševale Arnautović, Edina Arnautovića, Ratka Đokića, Dušanke Đokić, Dobre Đokića, Vojka Đokića i pravnih osoba Cenex Group d.o.o Sarajevo, Consultans d.o.o Sarajevo, Ex Line group d.o.o Istočno Sarajevo, Centralexport d.o.o. Istočno Sarajevo, Cenex inženjering d.o.o Sarajevo, Cenex d.o.o Istočno Sarajevo, Exline d.o.o Istočno Sarajevo i Minas CO d.o.o Sarajevo i to zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Uhapšene u akciji „Pravda“ tužioci su sumnjičili za malverzacije nekretninama, čime je stečena protivpravna imovinska korist od blizu 10 miliona KM. Konkretno Vili na teret je stavljano učešće u nezakonitostima oko knjiženja tih nekretnina u Sarajevu.

„Na osnovu krivotvorene dokumentacije ili prevara grupa je knjižila napuštene stanove na sebi odane ljude, koje su, potom, posredstvom Delimustafićevih firmi, koje se bave prometom nekretnina, prodavali trećim osobama“, pojašnjavali su u Tužilaštvu KS.

Nakon što je ispitan, Sud je Vili, na prijedlog Tužilaštva, odredio mjere zabrane sastajanja sa ostalim osumnjičenim i svjedocima u predmetu „Pravda“.

Suđenje nikada nije okonačno. Ovog mjeseca glavni pretres protiv Delimustafića, inače nekadašnjeg ministra policije RBiH, odgođen je po 51. put.

„Šestogodišnje odugovlačenje sudskog procesa do sada poreske obveznike u Sarajevu koštalo je više od pola miliona maraka. Osim ‘procesnih nedostaka za održavanje zakazanih pretresa, razlog odgoda su i dojave o bombama u Kantonalnom sudu“, navedeno je za RSE u ovoj pravosudnoj instituciji.

Vila je osuđivan i ranije i to na zatvorsku kaznu od devet mjeseci, odnosno, dvije godine uslovno. Mjere zabrane i tada su mu izricane.

O MILIONIMA LITARA HIFINOG DIZELA I MILIONIMA MARAKA IZ BUDŽETA

„ERS, na čelu sa SNSD-ovim Petrovićem, namijenio je 2022. godine 32,6 miliona KM bez PDV-a, odnosno 12,6 miliona maraka više nego što je planirala za hitnu nabavku dizel goriva za potrebe RiTE Gacko i RiTE Ugljevik. Za najpovoljnijeg ponuđača, pregovaračkim putem, izabrana je firma ‘Hifa-Petrol'“, pisao je Capital.

Petrović je 4. marta pokrenuo pregovarački postupak bez objave obavještenja u javnosti i posao dogovorio sa „Hifa Petrolom“.

„Prihvata se preporuka Кomisije za hitnu nabavku dizel goriva 10. marta i ugovor za hitnu nabavku dizel goriva dodjeljuje ponuđaču ‘Hifa-Petrol’ Sarajevo, koji je dostavio najnižu cijenu“, navedeno je u odluci ERS o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ipak, u obrazloženju se vidjelo da je „Hifa“ dostavio znatno veću cijenu od one koju je ERS bio spreman da plati. Vlada RS 3. marta morala je da mijenja odluku o davanju saglasnosti „Elektroprivredi RS“ za kupovinu.

Vrijednost nabavke procijenjena je na čak 40 miliona KM bez PDV-a.

„Кomisija za javnu nabavku dostavila je 10. marta 2022. godine izvještaj o radu sa preporukom da, s obzirom na to da je vrijednost ponuda znatno veća od procijenjene vrijednosti nabavke, a imajući u vidu specifično stanje i poremećaje na tržištu dizel goriva, uprava razmotri obezbjeđenje dodatnih sredstava za nabavku količina dizel goriva odobrenih Odlukom Vlade RS od 03. marta 2022. godine“, stajalo je u obrazloženju.

Republika Srpska bila je primorana da na ovaj hitni postupak i paprene cijene skladištenja kod „Hife“, jer je kriminalom vlast prethodno uništila Robne rezerve. Jedan naftni terminal u Prijedoru tokom stečaja je prodat upravo „Hifi“ i to 1,5 miliona KM, dok drugi u Vrbanji kraj Banjaluke nije bio ni ponuđen na prodaju zbog neriješenih imovinskih odnosa.

(zurnal.info)   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas