AKCIJA “PIRAMIDA” ŠIROM BIH: Pretresi na 16 lokacija, policija hapsi krijumčare

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Preko teritorije BiH pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili više od 600 osoba, među kojima preko 100 maloljetnika

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su jutros realizaciju aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva „Piramida“, čiji je cilj sprječavanje organiziranog krijumčarenja migranata, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Pretresi se vrše na više lokacija na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.

Do sada je pronađeno 14 osoba koje se sumnjiče da su počinili krivično djelo „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnnog djela krijumčarenje migranata“ iz članka 189.a KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelom „Krijumčarenje osoba“ iz članka 189. KZ BiH koji su bili dio međunarodne organizirane kriminalne grupe i koji su, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija Bosne i Hercegovine pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili više od 600 osoba, među kojima preko 100 maloljetnika. Prema preliminarnim podacima, ova međunarodna organizirana kriminalna grupa, u proteklih šest mjeseci, ostvarila je novčanu korist veću od šest miliona konvertibilnih maraka.

Aktivnosti čiji je nositelj organizacijska jedinica Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organiziranog kriminala provode se zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH. Današnju podršku u realizaciji, u kojoj učestvuje više 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.

Granična policija BiH u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprječavanju izvršenja krivičnih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organiziranih kriminalnih grupa. Uz navedene aktivnosti, tokom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužiteljstvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba.

Izvor: fokus.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas