AMBASADA SAD O HDZ-OVOM PRIJEDLOGU IZBORNOG ZAKONA: Time bi se de facto uvela hrvatska izborna jedinica

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH nedavno objavljenog od Ministarstva pravde na čelu sa ministrom Davorom Bunozom.

“Amandmani na Izborni zakon BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde, nažalost, malo bi doprinijeli jačanju integriteta izbornog sistema u BiH. Istovremeno, njima se uvode veoma problematične promjene Izbornog zakona BiH, posebno one koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH”, navodi se.

Ističu da pravni stručnjaci stalno naglašavaju, da je za proveđenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom BiH potrebno promijeniti Ustav BiH.

“Ovim prijedlogom bi se de facto uvela hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH, o čemu je bilo govora i što je odbačeno za vrijeme razgovora – koje su pomogle SAD i EU – o ustavnoj i izbornoj reformi 2021. i 2022. godine”, tvrde iz ambasade.

Napominju da se neće postići napredak po pitanju provedbe presuda iz Strazbura u vezi sa Predsjedništvom BiH ukoliko HDZ nastavi da nanovo predlaže i insistira na politički i pravno problematičnim izmjenama Izbornog zakona.

“HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira – mora iskreno pregovarati i raditi na izgradnji konsenzusa i kompromisa neophodnih za promjenu Ustava BiH. Stranka je za to imala veoma mnogo vremena, ali to nije uradila”, navodi se.

Tvrde da bi se amandmanima koje predlaže Ministarstvo pravde također promijenio metod izbora svih legislativnih tijela na način da se favorizuju veće etno-nacionalnte stranke, što bi moglo imati devastirajuće posljedice po opoziciju širom BiH.

“Amandmanima se, također, Centralna izborna komisija izlaže političkoj manipulaciji, umjesto da se jačaju njenih kapaciteti. Konačno, ovim amandmanima se ne smanjuje kontrola političkih stranaka nad biračkim odborima, što je ključna reforma neophodna za jačanje demokratije u BiH”, stoji u saopćenju.

Naglašavaju da je svrha zakona o jačanju integriteta izbornog procesa da građani ponovo steknu povjerenje u demokratske procese u zemlji, izemđu ostalog, tako što će osigurati da se glavi birača zbrajaju onako kako su građani glasali.

“Njihova svrha nije da se lideri etno-nacionalnih političkih stranaka koji su najodgovorniji za podrivanje demokratije u BiH dodatno učvrste na pozicijama vlasti. Za žaljenje je, ali nije iznenađujuće, da neke političke stranke nastoje iskoristiti slabosti postojećeg izbornog sistema, umjesto da nastoje da osiguraju da se poštuje volja birača”, zaključuju iz američke ambasade.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas