AMBASADA SAD: Sumnjamo da je iko više toliko naivan da povjeruje Dodiku

Foto: Fena/Fokus.ba

Nismo snizili standarde niti očekivanja da bismo usrećili čelnika bilo koje stranke

Svakome ko pomno prati dešavanja u BiH sasvim je jasno ko je uzrok trenutne političke krize u BiH i ko zaoštrava tenzije u zemlji. To nije međunarodna zajednica. Domaći politički lideri su ti, a naročito gospodin Dodik, koji posvećuje mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspjehe na druge. Sumnjamo da bi iko ko je posljednjih 15 godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu povjeruje.

Ovo je poruka iz Ambasade SAD-a na poruke predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika koji, po ko zna koji put, prebacuje krivicu na međunarodnu zajednicu u vezi sa političkom krizom koju kreira.

Sjedinjene Američke Države, naglasili su iz Ambasade, više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine, te su dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU.

-Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno. Nismo snizili standarde niti očekivanja da bismo usrećili čelnika bilo koje stranke. Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo. Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u euroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine – poručili su iz Američke ambasade.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas