AMBASADA SAD U PODGORICI: State Department ne posreduje u predaji amandmana Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici

Vlada Crne Gore, kako je Vijestima nezvanično potvrđeno, planira da preda dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici, radi “postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu”. Prema nezvaničnim informacijama, amandmane će podnijeti preko SAD i Njemačke

Stejt department je vidio nezvanični draft predloženih amandmana Crne Gore na Nacrt rezolucije o Srebrenici, ali ne posreduje u njima.

To su “Vijestima” rekli iz Ambasade SAD u Podgorici, odgovarajući na pitanja da li je Vlada Crne Gore podnijela amandmane preko SAD i na koji način i ko u ime SAD učestvuje u konsultacijama sa Vladom o amandmanima.

Vlada, kako je Vijestima nezvanično potvrđeno, planira da preda dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici, radi “postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu”. Prema nezvaničnim informacijama, amandmane će podnijeti preko SAD i Njemačke.

“Njemačka i Ruanda su predlagači Rezolucije i mogu da odgovore na dalja pitanja u vezi sa njenim statusom”, rekli su iz Ambasade SAD.

Iz Ambasade Njemačke u Podgorici “Vijestima” su rekli da nemaju informacije o pregovorima o Nacrtu rezolucije u Srebrenici.

Zamjenik njemačkog ambasadora u Podgorici Ralf Rojš kazao je da se pregovori o Nacrtu rezolucije vode među stalnim misijama pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

“Ambasada Njemačke u Podgorici nema informacije o trenutnoj fazi te rasprave i stoga nije u poziciji da komentariše proces izrade”, kazao je Rojš odgovarajući na pitanja da li je Vlada podnijela amandmane preko Njemačke i na koji način i ko u ime Njemačke učestvuje u konsultacijama sa Vladom Crne Gore o amandmanima.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Glasanje u Skupštini Ujedinjenih nacija trebalo je da bude 2. maja, ali je odloženo. Novi termin glasanja još nije utvrđen.

Iako se u Nacrtu ne pominje ime nijednog naroda, Vlada amandmanom na preambulu Nacrta rezolucije traži da se uvrsti stav “ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini”. Drugi amandman odnosi se na “potvrđivanje nepovredivosti opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama”.

Desetine nevladinih organizacija i javnih ličnosti zatražile su od Vlade Crne Gore da 16. aprila bude kosponzor Rezolucije, što podržava i najveći dio opozicije u crnogorskom parlamentu.

Vlada se o Rezoluciji još nije izjasnila, a njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO, Milan Nič kazao je krajem aprila da mu je crnogorski premijer Milojko Spajić tokom posjete Berlinu rekao da će Crna Gora podržati Rezoluciju.

Zločin u Srebrenici je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu označen kao genocid. Odnosi se na ubijanje više od 8.000 Bošnjaka, kako je to utvrđeno presudama međunarodnih sudova, u julu 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas