AMBASADA SAD UPUTILA OŠTRU PORUKU NSRS: Evo šta su im poručili

Zakonsko rješenje kojim se predviđa uspostava posebnog registra neprofitnih organizacija dobilo je značajnu podršku vlasti, “za” je bilo 48 poslanika, “protiv” 11, dok je šest poslanika bilo uzdržano

Ambasada SAD u BiH je osudila usvajanje nacrta tzv Zakona o “stranim plaćenicima” u Republici Srpskoj navodeći da je u pitanju ogranićavanje sloboda stanovnika tog entiteta te još jedan u nizu koraka ka autoritarnom režimu.

– Nedavno je Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila Nacrta Zakona o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija u prvom čitanju što predstavlja još jedan potez Vlade RS da ograniči osnovna prava i građanske slobode stanovnika RS. Ovaj zakon će staviti nevladine organizacije pod veći pritisak, učiniti ih podložnim krivičnom gonjenju za legitimne aktivnosti i smanjiti njihovu sposobnost da pružaju društveno važne usluge za javnost, navodi se u reakciji ambasade.

Ambasada je istakla kako navedeni zakon gura RS prema većem autoritarizmu i žrtvuje interese stanovnika RS-a da žive u demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti zarad uskogrudnih i sebičnih interesa rukovodstva RS-a koje namjerava da se obogati na račun ljudi za koje tvrde da ih predstavljaju.

Evropska unija je osudila usvajanje navedenog zakona kazavši da je on suprotan temeljnim načelima EU.

– Konačno usvajanje Zakona direktno bi bilo u suprotnosti s opetovanim obvezama vodstva Republike Srpske da unaprijedi evropsku integraciju Bosne i Hercegovine, a posebno ključnim prioritetom 11 o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja i medija, saopćili su iz Evropske unije.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je “Zakon o stranim plaćenicima” nakon današnjeg zasjedanja. Zakonsko rješenje kojim se predviđa uspostava posebnog registra neprofitnih organizacija dobilo je značajnu podršku vlasti, “za” je bilo 48 poslanika, “protiv” 11, dok je šest poslanika bilo uzdržano.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas