AMBASADOR MURPHY ŽESTOKO KRITIKOVAO DODIKA I ČOVIĆA: Rade za Rusiju!

Foto: Fokus/Pixell

Murphy je to izjavio prije nego što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas lično potvrdila kako će Evropskom vijeću preporučiti donošenje odluke o otvaranju pregovora s BiH.

Američki ambasador u Sarajevu Michael Murphy izjavio je kako SAD snažno podržava približavanje BiH Europskoj uniji i smatra kako je neka vrsta međunarodne prisutnosti u njoj i dalje nužna, a istovremeno je snažno kritizirao Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojega je čak optužio da radi u interesu Rusije.

Gostujući u podcastu “Oslobođenja” Murphy je kazao kako je BiH zabilježila značajan napredak na putu ka Europskoj uniji otkako je formirana sadašnja vlast nakon izbora 2022. pa stoga postoje veoma snažni geopolitički argumenti za Uniju da otvori pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Kritike za Dodika

Murphy je to izjavio prije nego što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas lično potvrdila kako će Evropskom vijeću preporučiti donošenje odluke o otvaranju pregovora s BiH.

Američki je ambasador podsjetio kako SAD o tome ne može odlučivati, ali snažno podržava otvaranje pristupnih pregovora.

Kritizirao je političare poput entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koji tvrde kako je donošenje odluke o otvaranju pregovora bez konkretnog datuma beznačajno jer se cijeli proces može ponovo rastegnuti.

“Nije tako. Veoma je važno, ukoliko se otvore pregovori, poslati jasan signal građanima ove zemlje da je put k budućnosti u Briselu, a ne u Moskvi”, izjavio je Murphy.

Lažnim je nazvao i Dodikove tvrdnje kako je evropski put BiH nespojiv s postojanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice koji ima ovlasti nametati zakone i smjenjivati izabrane dužnosnike.

“Schmidt je taj koji trenutno osigurava napredak BiH “

Visoki predstavnik treba ostati u BiH sve dok se ne ispune ciljevi koji su jasno postavljeni još 2008., stajalište je SAD-a. Tada je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH definirao program od pet ciljeva i dva uvjeta kao preduvjete za zatvaranje OHR-a. Jedan od njih je procjena da se u zemlji u cijelosti poštuje Daytonski sporazum.

Murphy kaže kako je visoki predstavnik Christian Schmidt taj koji trenutno osigurava napredak BiH na evropskom putu.

“Bez visokog predstavnika, i to je nedvojbeno, možda ne bi bilo ni izbora u listopadu 2022. Zamislite gdje bismo bili sad da nije bilo tih izbora”, kazao je Murphy.

Kritikovao je Dragana Čovića

Američki ambasador je potvrdio kako izgradnja Južne interkonekcije odnosno povezivanje plinske mreže BiH s Hrvatskom ostaje strateškim interesom Zapada kako bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu. Ponovo je kritizirao čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, za koga je kazao kako je zapreka tom projektu.

“Dragan Čović stoji na putu svemu tome, jer on smatra da bi on trebao imati ličnu firmu koja bi kontrolirala Južnu interkonekciju, firmu koja uopće ne postoji”, kazao je Murphy ponavljajući stajalište SAD kako projekt treba voditi postojeća firmu ‘BH-Gas’ koju treba preustrojiti, a ne neka potpuno nova, čije bi sjedište bilo u Hercegovini, kako to predlaže Čović.

Predbacio je Čoviću da kao političar koji tvrdi da je jedini legitimni predstavnik Hrvata u BiH “interes naroda stavlja na zadnje mjesto” pretpostavljajući mu svoj finansijski i stranački interes što, kako tvrdi američki ambasador, istodobno pomaže jačanju ruskog utjecaja.

“Nastavit ćemo se boriti, navoditi argumente i braniti, insistirati na energetskoj sigurnosti BiH u ime građana Federacije BiH i ekonomske koristi i Bošnjaka i Srba i Hrvata. A gospodin Čović je taj koji treba odlučiti treba li raditi u ime ljudi za koje tvrdi da ih predstavlja ili će raditi u korist Rusije. To je izbor s kojim se suočava”, bio je izravan Murphy u kritici čelnika HDZ BiH.

Izvor: Oslobođenje, fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas