AMERIČKA PRIVREDNA KOMORA U BIH: Dodijeljene diplome Inicijative poslovnog integriteta

Svečana dodjela diploma “Inicijative poslovnog integriteta” (“Business Integrity Initiative”), projekta u organizaciji Američke privredne komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH) održana je u Ambasadi SAD u Sarajevu 20. juna.  Inicijativu  poslovnog integriteta finansira Centar za međunarodna privatna preduzeća [“Center for International Private Enterprise (CIPE)]”, američka nevladina organizacija povezana s Ministarstvom trgovine SAD (U.S. Department of Commerce”).

AmCham BiH je pokrenula ”Inicijativu poslovnog integriteta” 2022. godine  s ciljem borbe protiv korupcije u poslovanju, tako što  je uposlenicima koji osiguravaju da se kompanija pridržava svih vanjskih regulatornih i zakonskih akata, kao i internih politika u kompanijama članicama (Compliance Officers)  omogućila sticanje znanja i vještina koje su im potrebne za razvoj i implementaciju sveobuhvatnih programa usklađenosti sa vanjskim regulatornim i zakonskim aktima u svojim firmama.  Kompanije koje učestvuju u projeku moraju pristati  na poštovanje  kodeksa ponašanja koji uključuje poštovanje svih zakona, ugovornih  obaveza i principa fer konkurencije,  te obavezu da neće surađivati sa sankcionisanim pojedincima ili kompanijama.  Projekat pomaže kompanijama koje žele privući investitore ili partnere iz Evrope, SAD i svijeta,  što često zahtijeva da se pridržavaju zahtjeva međunarodnih partnera u pogledu zakona, usklađenosti i antikorupcijskih aktivnosti.

Tokom ceremonije, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, uručio je 25 certifikata predstavnicima kompanija čiji su zaposlenici završili kompletan kurs radionica i položili završni ispit.  Ambasador Murphy je u svom obraćanju citirao navode iz globalne studije Udruženja certificiranih istražitelja prevara (“Association of Certified Fraud Examiners”), koja je pokazala da organizacije svake godine gube pet posto svojih prihoda zbog prevara i korupcije, dok kompanije koje sprovode sveobuhvatan program poslovnog integriteta mogu smanjiti te gubitke za 50 procenata ili više.

Ambasador Murphy je istakao i druge prednosti poslovnog integriteta, uključujući omogućavanje kompanijama da privuku investicije, partnerstva ili finansiranje od strane zapadnih firmi i zajmodavaca,  kao i pomoć u zapošljavanju i zadržavanju talentovane radne snage.  Također je istakao značaj ovog programa za građane:

“Poslovni integritet je dobar za ovu zemlju. Ako korupcija i dalje bude cijena koja se prihvata da bi se poslovalo u BiH, to će ubiti budućnost privrede ove zemlje. Dozvolite mi da još jednom odam priznanje korporativnim liderima i polaznicima programa prisutnim ovdje danas zbog uključivanja poslovnog integriteta u njihove kompanije. Kako budete  mijenjali svoje kompanije i radili na tome da se ove najbolje prakse preuzimaju kroz vaše lokalne lance snabdijevanja, zajedno ćete ostvariti opipljiv učinak na širu poslovnu klimu ovdje.”

Nedim Hamzić, generalni sekretar Američke privredne komore, objasnio je u svom obraćanju zašto je AmCham BiH pokrenuo ovaj program:

“U AmCham BiH čvrsto vjerujemo da poslovni integritet služi kao snažna osnova za održiv ekonomski rast i prosperitet. To je okosnica uspješne poslovne zajednice koja privlači ugledne partnere, investitore i kupce. Prihvaćanjem etičkih praksi, pokazujemo našu posvećenost pravičnosti, odgovornosti i odgovornom poslovnom ponašanju, zaslužujući povjerenje i poštovanje zainteresovanih strana kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou.”

Ekaterina  Lysova, direktorica programa Centra za međunarodna privatna preduzeća, je svojim govorim zatvorila događaj pozivom na akciju:

“Uprkos nazivu ovog događaja koji kaže “završna“ ceremonija u okviru Inicijative za poslovni integritet, iskreno se nadam da to nije konačni angažman.  Zapravo, ovo bi trebao biti samo početak.  Nadam se da ćete svi vi koji ste učestvovali u inicijativi i koji ćete danas dobiti certifikate nastaviti da unapređujete sopstvene standarde integriteta i okupljate se kako biste zahtjevali isto od svojih partnera, kako u poslovanju (u cijelom lancu snabdijevanja) tako i u javnom prostoru (lideri u vlasti i zainteresovane strane).”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas