AMERIČKE SANKCIJE SVE VIŠE IZOLIRAJU DODIKA: Osakatile su tri kraka njegove hobotnice

Time su američke sankcije Dodikovu hobotnicu osakatile sa tri strane: političke, propagandna i ekonomske.

Nove američke sankcije koje je izreklo Ministarstvo finansija SAD ovaj put su ciljale porodicu Milorada Dodika odnosno njegovu djecu Igora i Goricu Dodik.

Sankcije nisu nasumične već su precizno i pažljivo izabrane kako bi suzili Dodikove finansije opcije.

No, to je samo jedan u nizu poteza američke administracije kojim sužavaju Dodikov prostor za politički i finansijski manevar.

Dodik je već dva puta sankcioniran od Vlade SAD, a sankcije Igoru i Gorici mogu se računati kao treći put.

Zabluda je velika da sankcije imaju slab učinak koji se ogleda u tome da mu je zabranjeno putovati u SAD i raspolagati imovinom koju eventualno ima u SAD. Dodikovi problemi, kao i svih onih koji su se našli na crnoj listi su mnogo teži.

Osim što je predstavlja ozbiljan problem pri putovanjima, u svakodnevnim životu sankcije se npr. ogledaju u tome da na teritoriji BiH samo jedna banka pristaje da osobama s crne liste otvori obični debitni račun. Isto tako, sankcionisane osobe u autokućama ne mogu izabrati automobil koji žele i kupiti ga jer proizvođači ne dozvoljavaju da njihov brend bude u vlasništu osobe s crne liste.

No, ipak to su sve tek usputni problemi.

Milorad Dodik i njegovi najbliži saradnici prvo su politički izolirani od zapadnog demokratskog svijeta što je za obavljanje poslova, lobiranje i sve drugo – otežavajuća okolnost.

Kao dio njegove razgranate mreže, SAD su također sankcionirale Alternativnu televiziju koja je bila zadužena za propagandni dio. A kako su sankcije utjecale na ovu televiziju pokazuje to da su im prihodu pali, nestale su google kampanje, Youtube je ukinuo kanal ove televizije, a na kraju su se morali preregistirati u Srbiji i napraviti novu internet domenu.

Pored toga, SAD su već uvodile sankcije bliskim ekonomskom partnerima porodice Dodik kao što je preminuli Slobodan Stanković.

Njegova kompanija Integral dobivala je milionske poslove od vlasti u RS, a dio tog budžeta sigurno se vraćao tamo gdje nije trebao.

Dodiku očito nije bilo dovoljno što je budžetski novac izvlačio preko trećih osoba, pa je u cijeli biznis uključio svoju djecu Igora i Goricu.

„Igor Dodik i Gorica Dodik ključni su dio Dodikove mreže podrške i omogućavaju njegovu korupciju. Oni su uzimali javna sredstva RS i građana radi sopstvenog bogaćenja. Također su podržavali destabilizirajuće politike, djela i retoriku kojim se osporavaju i podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, uključujući napade na Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH. SAD će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i insistiraće na odgovornosti pojedinaca za njihova djela“, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Raport je već pisao kakve prihode su imale kompanije Igora i Gorice Dodik, te da su ih uglanom ostvarili preko saradnje sa institucijama entiteta nad kojima tata ima potpunu kontrolu.

Sankcije će naravno osakatiti veliki dio poslovanja ovih kompanija. Računi u bankama će im biti blokirani, međunarodne tendere mogu zaboraviti, saradnje sa drugim kompanijama ići će sve teže.

Time su američke sankcije Dodikovu hobotnicu osakatile sa tri strane: političke, propagandna i ekonomske.

A da se velika nervoza uvukla, posebno u Goricu Dodik, jasno je po njenim intenzivnim objavama na X-u u kojima nazor ismijava sankcije, uporno tvrdeći kako je to ne zanima.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas