ANTIRATNI PROTEST U ZAGREBU: “Zločini u ‘Oluji‘ su odgovornost hrvatske države”

Foto: Edvin Kanka Ćudić

Od predstavnika državnih institucija zahtijevamo procesuiranje odgovornih za ratne zločine, poručila je Nela Pamuković

Uoči 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, u Zagrebu je danas održan antiratni protest.

Ovom događaju prisustvovalo je desetak aktivista civilnih udruženja, koji su na Trgu bana Jelačića razvili transparente “Zločini u ‘Oluji‘ su odgovornost svih nas”, “Ne u naše ime” i “Nacionalizam ubija”.

POLITIKA RELATIVIZACIJE

Porukama su upozorili na civilne žrtve ove akcije i na nekažnjavanje počinioca.

Skup je, kao i prethodnih godina, osiguravala policija, zbog dijela građana koji su verbalno demonstrirati protiv ovakvih aktivističkih poruka uoči godišnjice VRO “Oluja” i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

image

Antiratni protest u Zagrebu/ Edvin Kanka Ćudić

Prisutnima se obratila Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – ROSA, a njeno obraćanje prenosimo u cijelosti.

– Još jednom poručujemo da imamo odgovornost ukazati na sustavnu politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima Hrvatske srpske nacionalnosti. Izražavamo suosjećanje prema svim žrtvama rata i zločina počinjenih u naše ime, poručila je Pamuković.

Nad građanima Republike Hrvatske srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon operacije “Oluja” pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili počinili su veliki broj ratnih zločina, a najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran. Ubijeno je više od 600 civila. Spaljeno je više od 22.000 kuća. Iz Hrvatske je tada izbjeglo oko 200.000 njezinih građana. Njihov je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan.

image

Antiratni protest u Zagrebu/ Edvin Kanka Ćudić

Zločini u “Oluji” su odgovornost hrvatske države. Neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi nas u još dublje društvene podjele. Nepostojanje iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama, nedopustivo je i sramotno. Suočavanje društva s “Olujom” treba biti utemeljeno na utvrđivanju činjenica o počinjenim ratnim zločinima i politici etničkog čišćenja. Suočavanje je garancija da se povijest neće ponavljati.

Od predstavnika državnih institucija zahtijevamo procesuiranje odgovornih za ratne zločine.

Pozivamo pravosuđe Republike Hrvatske da transparentno informira javnost o procesuiranju svih zločina počinjenih za vrijeme i nakon operacije “Oluja”.

JEDNAK TRETMAN

Na obilježavanju obljetnice “Oluje” premijer Hrvatske Andrej Plenković je 2020. godine obećao donošenje Zakona o civilnim žrtvama rata, te otklanjanju poteškoća s ciljem kako bi se građani srpske nacionalnosti osjećali ravnopravnima. Stoga, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da u provedbi Zakona o civilnim žrtvama rata osigura jednaki tretman za sve žrtve rata, istakla je.

image

Antiratni protest u Zagrebu/ Edvin Kanka Ćudić

Danas u 18 sati će u Centru za ženske studije u Zagrebu biti prikazan dokumentarni materijal o VRO “Oluja”.

Organizatori antiratnog protesta su udruženja Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Ženska mreža Hrvatske i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas