APOKALIPSA U SLOVENIJI: Država pod vodom, ima mrtvih, kiša ne prestaje padati

Situacija je ozbiljna, upozorio je ministar obrane Marjan Šarec, vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan Vihra

Katastrofalne poplave zahvatile su veći dio Slovenije tokom dana i protekle noći nakon obilnih padavina koje su pogodile ovu zemlju.

Najveći dio najjačih pljuskova premjestit će se na jugoistok zemlje, zatim uz granicu s Hrvatskom na sjeveroistok zemlje.

image

/ Meteoinfo Slovenija

Jaka kiša i dalje pada, te to potencijalno stvara još veće probleme Slovencima.

– Ako nije prijeko potrebno, nemojte kretati na put, jer su uslovi na putevima izuzetno opasni. Nacionalni plan zaštite i spašavanja od poplava je aktiviran, pišu slovenački mediji.

Kako je rekao direktor Civilne zaštite Slovenije Srečko Šestan, policija je u štabu iznijela informacije o nekoliko smrtnih slučajeva, ali još nema konkretnih informacija o okolnostima.

image

/ Meteoinfo Slovenija

Rekao je, međutim, da je na mnogim mjestima pristup pogođenim područjima blokiran, a ima i problema s vezama.

Situacija je ozbiljna, upozorio je ministar obrane Marjan Šarec, vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan Vihra.

Time je predviđeno aktiviranje snaga slovenačke vojske u slučaju elementarnih nepogoda većih razmjera i osigurana pomoć vojnika slovenačke vojske sistemu zaštite od prirodnih i drugih nesreća.

image

/ Meteoinfo Slovenija

– Ako ne bude išlo drugačije, spašavat ćemo i blindiranim vozilima, rekao je.

image

/ Meteoinfo Slovenija

Izvor: oslobodjenje.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas