APOKALIPTIČNE SCENE IZ SRBIJE: Vanredno stanje u 35 gradova, poplava nosila dijelove mostova, automobile… !

Jaka kiša koja od sinoć pada u različitim dijelovima Srbije dovela je do izlivanja rijeka i bujičnih potoka, zbog čega je proglašena vanredna situacija u 35 gradova i opština.

Urušen je dio mosta u Adranima kod Kraljeva, poplavljen je dio Kliničkog centra u Kragujevcu, ulice Vladičinog Hana zatrpane su šutom i blatom, na putu ka Višegradu pojavio se odron, a bujica je nosila automobile i potopila sela u Aleksandrovcu, Brusu, Trsteniku, ali i drugim gradovima.

U mjestu Adrani kod Kraljeva voda je odnijela most na Ibarskoj magistrali zbog čega je u prekidu taj dio magistrale ka Čačku. Trenutno, u prekidu je saobraćaj na relaciji Čačač-Kraljevo, odnosno Mrčajevci-Kraljevo, na terenu se jasno vidi da most više ne postoji da je urušena i na ovom putnom pravcu u dogledno vrijeme neće biti prometa saobrćaja.

Na licu mjesta bio je reporter Nova.rs koji je razgovarao sa Milanom Sretovićem iz Adrana, mještaninom koji objašnjava šta se sinoć dešavalo i kako je izgledala borba protiv bujice i odbrana sela.

“Bilo je katastrofalno stanje noćas! Oko 11 sati taj poplavni talas je krenuo od Musine reke, koja ima tok nekih 40 kilometara gde ‘kupi’ sve pritoke i kanale i kada je došao ovdje do nas. Pojavio se problem koji mi imamo već godinama. Ovaj most ovde je usko grlo. Apelovali smo ranije da se uradi nov most, ne da se rekonstruiše ili preuredi nego da se uradi nov, da se proširi to grlo dole da ne bi plavilo. Prošlog puta smo bili poplavljeni, ovog puta nismo samo zahvaljujući nama mještanima koji smo iskusili kako sve ide i šta moramo da radimo. To je sinoć bilo tri ili četriri sata žestoke borbe, bukvalno je sve visilo o koncu da jedno 300 ili 400 kuća bude poplavljeno i to da svima bude dva metra vode u kućama. U minut do 12 smo se ovoga puta spasili, ako se ovo ponovo desi pitanje je kako ćemo“, rekao je Sretović i dodao da su kuće spašene, ali da mještani strahuju jer se najavljuje novi poplavni talas.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Kraljeva na kojima se vide poplavljne ulice.

I u Koceljevi ulice su poplavljene, a sudeći prema snimcima iz tog grada, problem su napravile bujice.

Pod vodom su i Brus i Medveđa, dok iz mjesta Aleksandrovac Župski stiže snimak na kom se vidi da voda nosi automobil.

U Kragujevcu uslijed velike kiše poplavljen je podrum hiruškog bloka Urgentnog Klinickog centra, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje. Voda je poplavila i pedesetak dvorišta.

Zbog obilnih padavina došlo je do odrona kamena na putu ka Višegradu kod tunela Šargan, dok je u Jagodini rijeka Belica dostigla je kritičan nivo zbog čega su dva gradska mosta zatvorena za saobraćaj i utvrđena bedemima.

Sinoć je bilo kritično i u Vladičinom Hanu, snimci sad društvenih mreža govore u prilog tome, s obzirom da kiša od sinoć nije prestala da pada tokom čitave noći. Opštinski štab za vanredne situacije u Vladičinom Hanu je sinoć zasjedao i donijeli su odluku o uvođenju vanredne situacije. Nadležni su izašli na teren i obišli su sva poplavljena područja, tri ulice su pretrpele najveću štetu.

Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas