AUSTRALIJA: Više od 100 kitova nasukalo se na obali (VIDEO)

Foto: screenshot/YouTube

Stručnjaci žure spasiti oko 140 bjelogrlih kitova koji su se u četvrtak nasukali u plitkim vodama ušća u južnoj australskoj saveznoj državi Zapadnoj Australiji.

Kitovi su se nasukali u uvali Toby u zaljevu Geographe, propćili su s Odjela za bioraznolikost, prirodu i turizam Zapadne Australije. Područje se nalazi blizu grada Dunsborougha u jugozapadnoj regiji popularnoj među turistima i oko 236 km južno od glavnog grada države Pertha.

“Dosad znamo da postoje četiri skupine od ukupno 160 bjelogrlih kitova raspoređenih na oko 500 metara. Nažalost, 26 kitova koji su se nasukali na plaži umrlo je. Tim iskusnog osoblja, uključujući službenike za zaštitu divljih životinja, morske znanstvenike, veterinare, na licu je mjesta ili će uskoro stići”, rekao je glasnogovornik odjela u izjavi.

Na temelju prethodnih nasukavanja, “ovi događaji obično rezultiraju eutanazijom nasukanih životinja, što je najhumaniji ishod”, rekao je glasnogovornik.

U srpnju prošle godine više od 50 bjelogrlih kitova umrlo je nakon što su se nasukali na udaljenoj plaži u Zapadnoj Australiji.

Bjelogrli kitovi poznati su po svojim čvrstim društvenim vezama, stoga se događa da kada jedan upadne u poteškoće i nasuka se, ostali ga često slijede, prema Sveučilištu Zapadne Australije.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas