“BAKLAVA KRIMINAL”: Građanka pitala Benjaminu Karić kako to građani sami sebi kupuju baklavu, ona ju blokirala

Od običnog upita kojeg je Raport poslao na adresu Gradske službe Grada Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić jučer je na nacionalističkom populizmu pokušala napraviti od toga aferu.

Naime, Raport je pita koliko Grad Sarajevo plaća baklave koje gradonačelnica dijeli za bajrame i gdje se one kupuju, kao i šta bude s onima koje se ne podijele.

Karić je pitanja doživjela kao udar na sebe, pričajući nepovezano o orasima u džepovima i baklama, baklava kriminalu i sličnim nebulozama.

No, nakon što je ona krajnje neprofesionalno odgovore na naša pitanja objavila na društvenim mrežema, zanimljiv odgovor ostavio joj je novinar i advokat Senad Pećanin.

On je u komentarima na njen status postavio pismo građanke Aide Filipović.

Iz statusa je jasno da je Filipović pitala gradonačelnicu slične stvari kao i Raport. I dobila je block. S obzirom da se radi o zvaničnoj Facebook stranici gradonačelnika porazno je da Karić gaji cenzuru i pokušava ugužiti bilo kakav vid kritike.

Evo pisma Aide Filipović:

Gradonačelnice Benjamina Karić rođ. Londric,

Pišem vam jer je vas uređivacki tim blokirao moj pristup vašoj oficijelnoj FaceBook stranici zbog mog komentara na članak koji ste postavili na svom službenom zidu “Jedini orasi koje ja imam nisu u džepovima, nego su u baklavi… I pravit ću je i dijeliti!”. Na zalost ne mogu vam poslati slikovni dokaz mog komentara jer nemam vise pristupa vasoj stranici a prijatelji koji imaju pristup su me obavjestili da je moj komentar već pobrisan.

  1. Kupovina baklava ne bi smjela da bude iz budžeta za prezentacije gradonačelnice, već njenog ličnog novca.
  2. Bilo kakva ušteđevina bi se treba davati za humanitarne svrhe ili prebaciti u budžet za sljedeću godinu a ne dodatno povećavati taj budžet. Novac odvojen za prezentacije se ne mora potrositi.
  3. Budžet grada je novac od poreskih obaveznika, znaci građana, sto znači oni su sami sebi kupili baklava.
  4. Ako već imate takav pristup gdje se “solidarisete” sa građanima njihovim novce, zašto isti pristup nije učinjen i podjeljeno zito, uskršnja jaja i božićni kolačići za naše drage građane druge vjeroispovijesti. Njima se samo obratite video čestitkom sa balkona Vijećnice.

U mom komentaru kao sto vidite nije bilo nista uvrijedljivo već je dato kritično mišljenje na vaše postupke. Zar vi niste tražili kritičko razmišljanja od vaših studenata dok ste obavljali posao profesora? Vidite ja vam po godištu mogu majka biti i od malih nogu sam naučena da me ne smije biti strah da iskazujem svoje mišljenje i ukazujem na sve sto mislim da treba i mora biti bolje.

To isto primjenjujem u poslu koji obavljam. Međutim postupci vašeg uređivackog tima pokazuju da vi podržavate samo istomišljenike. Sa time potvrđujete da ne postoji neka bitna razliku između vas i onih koji su bili na toj poziciji prije vas.

Vasa Oficijelna/Službena stranica bi morala da bude dostupna svim građanima bez obzira kakvo mišljenje oni imaju, gdje bi mogli da čujete pravi glas/mišljenje građana ali avaj vi želite da vam se samo ide niz dlaku kao sto bi nas narod rekao.

Baklave će uvijek biti kad je maslo dobro i nepokvarljivo.

Srdačan pozdrav,

Aida Filipović

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas