BESANA SKAKINA NOĆ: S kojim aferama se bivši gradonačelnik Sarajeva dovodi u vezu

Iza Abdulaha Skake, ambasadora BiH u Kataru, vjerovatno je besana noć u kojoj je razmišljao i vraćao film o svim aferema iz gradonačelničkog mandata s kojima su ga suočili istražitelji tokom višesatnog ispitivanja.

Ova nekada mlada uzdanica SDA, koja je sklonjena u diplomatsku misiju kako ne bi smetala u Sarajevu, uhapšena je jučer u sklopu akcije simboličnog naziva “Vizionar”.

Ipak, sudeći prema trenutno dostupnim informacijama, Skaka je – ako se to tako može reći – mogao bar dijelom odahnuti.

Iz gradonačelničkog mandata za Skakom se vuče nekoliko istraga, a bar po namjanje dvije prijave Tužilaštvo KS je donijelo odluku o nesprovođenju istrage. No, od tih nekoliko prijava, Skaka se sinoć suočio s nekoliko, dok istrage po ostalim još uvijek teku.

Tako je prema trenutno dostupnim informacijama Skaka ispitivan o malverzacijama koje je smišljao prilikom svog propalog pokušaja da dobije još jedan mandat. Tada mu je protukandidat bio Bogić Bogićević, a Skaka je donekle uspio cijeli proces kontaminirati i Bogićevića natjerati da se povuče.

Ipak, zbog brojnih navoda da je Skaka, zajedno sa nedavno uhapšenim Ibrahimom Hadžibajrićem, ‘kupovao’ određene vijećnike prijavljen je i istraga je brzo krenula još te 2021. godine. U sklopu toga, oduzet mu je i telefon.

Hronološki gledano to je posljednji ‘grijeh’ koji se Skaki stavlja na teret, što ne znači da je i najmanje bezazlen.

Ostali se uglavnom protežu od samog početka njegovo vladanja Gradom.

Skaka je prijavljen da je uhljebio nekoliko savjetnika mimo ikakvih procedura i zakona. Odnosi se to na savjetnike Maju Hadžihalilović, Nedima Tvrtkovića, Ernu Čolić te Ensara Eminovića čime je budžet oštetio za desetine hiljada KM.

Raport je već o tome detaljno pisao, a suština je da je troje od njih faktički u roku od dva dana dalo otkaze na savjetnička mjesta u kabinetu gradonačelnika, postali državni službenici u Općini Trnovo te prebačeni u Grad Sarajevo. Detalje možete ovdje pročitati.

Skaki se na teret stavlja i da im je nezaknito povećao plaće, a samim tim da su nezakonito uhljebljeni obračunavaju se i nezakonito isplaćene plaće, plaćeni računi za službene telefone kao i putovanja.

Sljedeća afera je ona po kojoj je novac za povratnike iskoristio kako bi javnu rasvjetu doveo do svoje vikendice u Trnovu.

Načelnik Općine Trnovo iz RS Dragomor Gagović dostavio je 20.11.2017. godine Gradu Sarajevo molbu za pomoć koja se odnosi na sufinansiranje Projekta obnove javne rasvjete na području Općine Trnovo (RS).

Skaka ekspresno izdvaja 15.000 KM iz budžeta, dok Općina izdvaja nešto više od 8.000 KM. Pravobranilaštvo Grada Sarajeva nije dalo Mišljenje na ovaj akt kojim Skaka izdvaja 15.000 KM.

Sljedeća afera vezana je za dovođenje bolida Formule E u Sarajevo.

To je Sarajevo koštalo 53.760 KM, a prijedlog je donijela nezakoniti zaposlena savjetnica Maja Hadžihalilović.

Skaka još 12.000 KM izdvaja za Via Mediju koja je radila na pripremi postavki te restoran Four Seasons. Problem je što je Skaka sve radio samoinicijativno i nije pitao Gradsko vijeće, što je prema zakonu bio dužan.

Problem za bivšeg gradonačelnika je i pomoć koji je davao Medicinskoj asocijaci BIMA.

Njima je Skaka dao 10.000 KM, a sredstva nisu utrošena onako kako je BIMA trebala. NAveli su da će pare potrošiti na apliciranje prema Međunarodnom fondu za zdravlje. Nisu to uradili.

Na kraju, Skaka je prijavljen da je Udruženju Bedem dao 35.000 KM za projekt Edukacije mladih o značaju Dana državnosti BiH. Sredstva nisu opravdana, a nije jasno na osnovu čega je Udruženje prebacivalo novac dalje kompanijama Fine line, Agencija Produkcija te Level UP.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas