BH. FILM “JAN” STIŽE NA HBO MAX: Prvi naslov iz BiH na ovoj platformi

Kritičari, mediji i publika film „Jan“ su nazvali „bitnim iskorakom u bh. i regionalnoj kinematografiji“ te „hrabar potez mlade filmske ekipe“

Kratki igrani film „Jan“, producenta i reditelja Kenana Musića, na proljeće iduće godine biće dostupan na popularnoj HBO Max platformi, saopćila je press služba Omladinskog film festivala Sarajevo.

Nakon sarajevske pretpremijere u novembru prošle godine, te nakon što je film imao limitirana prikazivanja u Sjevernoj  Makedoniji, Hrvatskoj, Italiji i Bosni i Hercegovini, film će gledaoci u BiH i jugoistočnoj Evropi moći gledati upravo na HBO Max platformi.

Scenarij i režiju filma potpisuje Kenan Musić, fotografiju i montažu Mario Ilić, a glavne uloge su ostvarili naturščići Maksim Jovanović, Ammar Fazlagić te istaknuti bh. glumci Arma Tanović i Mehmed Porča.

Pored njih u filmu se pojavljuju i Hana Zrno, Zan Mujkić, Maja Salkić i drugi. Film je sniman u produkciji OFF Pro, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

“Jan” je film o prijateljstvu i ljubavi, u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi, a strah najveći problem. Bježeći od realnosti i pritiska svog oca, osamnaestogodišnji Jan počinje da ispituje svoje osjećaje prema svom najboljem drugu, vodeći računa da ne pokvari najvrijedniju stvar koju ima u životu. I dok je za njegovog najboljeg druga sve ovo još jedan izazov sa društvenih mreža i samo igra, za koju uskoro shvata da je otišla predaleko, Jan počinje da se bori sa svojim stvarnim osjećajima i unutrašnjim konfliktom i pokušava da zadrži druga i izbjegne reakciju svog oca.

Kritičari, mediji i publika film „Jan“ su nazvali „bitnim iskorakom u bh. i regionalnoj kinematografiji“ te „hrabar potez mlade filmske ekipe“.

U saopćenju je istaknuto da je ovo prvi put da HBO otkupljuje prava na kratki igrani film iz Bosne i Hercegovine. Nakon akvizicije filma „Jan“, OFF Pro i Pixel4k produkcija najavili su početak snimanja prve sezone istoimene serije, koja će imati sedam epizoda.

Seriju, po ideji Kenana Musića piše Armin Behrem. Početak snimanja planiran je na proljeće 2024. godine. Svi detalji će biti poznati početkom godine, a ono što je sigurno da će serija okupiti velika imena bh. glumišta te nove mlade glumice i glumce.

Izvor: oslobodjenje.ba

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas