BIH DOBILA PRVI AI INSTITUT: “Ono što je internet bio prije 30 godina, to će umjetna inteligencija biti u narednih 30”

Foto: Pixaby

U eri digitalne transformacije, Bosna i Hercegovina stoji na pragu implementacije tih promjena, predvođenih moći i potencijalom umjetne inteligencije. Domaći stručnjaci i organizacije kreiraju sisteme koje redefiniraju postojeće industrijske granice. Početkom godine BiH je dobila i prvi AI institut.

Adnan Mehremić, AI inženjer u Bloomteq kompaniji koja je pokrenula ovaj institut, kaže kako je sretan što je jedna lokalna firma dala toliki značaj umjetnoj inteligenciji.

“Ja sam tu odnedavno i ne mogu te zasluge prepisati sebi. To je zasluga ekipe Bloomteqa. Direktore sam znao i ranije i osnivanje AI instituta je jedan od razloga što sam došao i sva ta pozitivna energija.”

Pixaby

Posljednji voz za Bosnu i Hercegovinu

Mehremić kaže da je ovo era umjetne inteligencije, baš što je nekada, prije 30 godina, bila pojava interneta.

“Ono što je bio internet prije 30 godina, to će biti umjetna inteligencija u narednih 30 godina i ovo je posljednji voz za BiH da se ukrcamao i da možda budemo lideru na tržištu u nekoj oblasti. Imamo resurse, imamo dobre inženjere i mislim da imamo kapacitete za to.”

Pojava AI nije ništa novo. Većina nas je koristilo usluge umjetne inteligenciji, a da to nismo ni znali definisati.

“Umjetna inteligencija je tu zadnjih 30 godina i koristili smo je. To je, na primjer, Goggle, kojeg smo koristili za prevode nekih tektova i iza toga stoji umjetna inteligencija. Kada koristimo pretraživače i kada nam oni u ponudi izbace neku sugestiju, i iza toga stoji umjetna inteligencija. Proširala se ta priča pojavamo Chat GPT-ja u zadnjih četiri – pet godina i to je sada novi nivo.”

Adnan Mehremić, AI inženjer u Bloomteq kompaniji

Mehremić je imao pristupe ranijim verzijama Chat GPT-ja i imao je uvid u razvoj umjetne inteligencije.

“Imao sam pristu 2 verziji i sad najaljuju 5 verziju. Promjenili se se performanse i ima širi opseg razumijevanja pitanja koje postavljamo. Ne možete pohvatiti sve naučne radove koji su nastali na bazi AI i koliko se toga na dnevnoj bazi proizvede. Super je da se umjetna inteligencija može primjeniti na svakom području. Imamo algoritme koji donose odluke samostalno. Isto kao što ljudi uče na bazi podataka i tako donose odluke i zaključke, tako radi i umjetna inteligencija.”

AI nudi rješenja za naše online interese

Mehremić kaže da se to već dešava kroz intenet marketing. Sve ono što skrolama, AI pamti i na osnovu toga analizira fokus vašeg interesovanja.

“Mi pretražujemo i svaki klik ili skorl koji napravimo i ako se zadržimo na nekoj slici, umjetna inteligencija uzima te podatke i pravi vam peronalna rješenja. Imao sam sreću da radim u farmaceutskoj industriji i pomagali smo jednoj kompaniji da ubrza pouzvodnju lijekova. Oni imaju dokumentovan proces i onda mi preko AI možemo da predvidimo neke stvari, da se osmisle neke nove kombinacije lijekova ili uzmete geneski kod nekog čovjeka i onda se mogu praviti tablete za konkretnu bolest osobe.”

Pixaby

Dodaje da Evropska unija radi pravi zakonik za umjetnu inteligenciju kako bi regulisali sve veću prisutnost u AI u poslovima, ali i da industrije mogu imate velike benefite od toga.

“Chat GPT je uska inteligencija i radi zadatke iz jedne oblasti, a to je tekst. Imamo i duge algoritme sa zvukom, slikama. Ne možemo izdvojiti poseban produkt za koji ćemo reći da je najutjecajniji. IT sektor, zdravstvo, finansije, farmauceutska industrija, transport, edukacija, automobilska insustrija, svi bi mogli imati koristi od AI.

Za kraj kaže kako je potražnja u svijetu za inženjerima vještačke ineigencije, dok kod nas to malo kasni, ali će sigurno stići i do Bosne i Hercegovine.

Izvor: forbes.n1info.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas