BIRN: Firmi Dejana Stankovića bez osnova ozakonjene hiljade nelegalnih kvadrata

Foto: Tanjug/Tano Pecoraro/LaPresse via AP

Grad Beograd je firmi u suvlasništvu poznatog fudbalera Dejana Stankovića bez jasnih pravnih osnova ozakonio hiljade nelegalno podignutih kvadrata u centralnim dijelovima glavnog grada, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Kako piše BIRN, zgrade u Kursulinoj ulici u beogradskoj opštini Vračar srušene su najmanje šest mjeseci prije nego što je investitor, firma Stefial, poznatog bivšeg fudbalera Dejana Stankovića i Dragana Ruvarca, dobila dozvolu za rušenje, u martu 2019.

Godinu dana kasnije, kako se navodi u istraživanju, završena je gradnja kompleksa koji su činile dvije gotovo identične zgrade podignute jedna do druge, u Kursulinoj ulici i u susjednoj Baba Višnjinoj.

Ove dvije zgrade zajedno imaju 3.500m² više nego što je to dozvoljeno građevinskim dozvolama, ali su obe ozakonjene, iako Zakon decidno propisuje da mogu da budu ozakonjeni samo objekti koji su bili konstruktivno završeni, odnosno „pod krovom“, u trenutku stupanja ovog zakona na snagu u novembru 2015. i koji se vide na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) iz tog perioda, piše BIRN.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da ovo nisu jedina sporna ozakonjenja odobrena firmi Stefial. Zgrada koju je ova kompanija prethodno sazidala na Dorćolu, sa neto 1.700m² više nego što je predviđeno građevinskom dozvolom, ozakonjena je iako nije bila završena u novembru 2015, navodi BIRN.

Restoran u drvetu Ribolovačka priča u Baba Višnjinoj 34, zajedno sa okolnim kućama – sve do Kursuline 25 – srušen je kako bi počela gradnja prve zgrade kompleksa Royal Residence.

Stefial je dobio građevinsku dozvolu u junu 2018. za izgradnju zgrade od 2.674m² neto površine sa podrumom, prizemljem, tri sprata i povučenim spratom, piše BIRN.

Iako su građevinska dozvola i lokacijski uslovi dozvoljavali pet nadzemnih etaža, Stefial je digao sedam, pa neto površina objekta iznosi 4.199m², navodi se u istraživanju.

Iz ove kompanije, kao ni iz beogradskog Sekretarijata za poslove ozakonjenja nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o izgradnji i ozakonjenjima ovih objekata.

Cijelo istraživanje pročitajte OVDE.

Izvor: BIRN, N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas