BITKA ZA KCUS: Hoće li dr Gavrankapetanović ipak biti ustoličen za direktora bez saglasnosti ministra?

Ministar zdravstva Nedeljko Rimac, nezvanično, neće mijenjati stav o nedavanju saglasnosti za Gavrankapetanovića, koji tako neće moći biti upisan u sudski registar. S druge strane, ustoličenjem Gavrankapetanovića za novog generalnog direktora prestao bi mandat sadašnjem v.d. direktoru Alenu Pilavu, i dalje odgovornom licu, te bi Gavrankapetanović bez saglasnosti Rimca bio nezakonito postavljen direktor. To znači da ne bi imao mogućnost potpisivanja dokumenata i sve ovo bi KCUS dovelo do kolapsa

Ovih dana navršavaju se puna četiri mjeseca kako je Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u Sarajevu imenovao Ismeta Gavrankapetanovića (NIP) za generalnog direktora ove ustanove. Dakle, Gavrankapetanović je imenovan – ali nikada nije ustoličen zbog izostanka saglasnosti federalnog ministra zdravstva Nedeljka Rimca, te je sva ova četiri mjeseca v.d. direktora i dalje dr. Alen Pilav.

Da se trakavica nastavlja potvrđuju i dva najnovija dokumenta u posjedu Valtera, a koja definišu postupak imenovanja generalnog direktora ove najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Jedan se odnosi na to da je UO KCUS-a, kako se ističe, predložio da „Vlada FBiH formira komisiju koju bi činili predstavnik resornog ministarstva, Vlade FBiH (iz Ureda premijera ili Ureda za zakonodavstvo ili Ministarstva pravde ili drugog resora po odluci Vlade), Ministarstva zdravstva i Privremenog upravnog odbora KCUS-a, sa zadatkom da u roku ne dužem od pet dana pregleda cjelokupnu dokumentaciju iz postupka imenovanja“.

To uključuje analizu konkursne dokumentacije, pribavljanje mišljenja u postupku za imenovanje, te dostavljanje mišljenja o provedenom izbornom procesu, na osnovu čega Vlada FBiH treba da zauzme konačan stav po pitanju ovog imenovanja, navedeno je u Prijedlogu predsjednika privremenog Upravnog odbora KCUS Benjamina Kulovca.

Foto: Faksimil Preojedloga koji je poslan u Nikšićev kabinet

Kulovac je to obrazložio da ministar Rimac nije ponudio argumente zbog izostanka saglasnosti, odnosno, kako stoji u prijedlogu: „nije naznačio, dostavio ili ponudio dokaze, već je samo paušalno iznio sumnje, bez argumenta, dokaza i zakonskog utemeljenja.“

Drugi dokument je Rješenje o imenovanju radne grupe koji je Federalna vlada žurno pripremila.

Foto: Faksimil Rješenja o imenovanju radne grupe

Prema ovom Rješenju, članovi radne grupe biće glavni federalni upravni inspektor u ulozi predsjednika, Željko Škarica, pomoćnik direktora Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU Srđan Mikić, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke Belma Trajkov, pomoćnica sekretara Vlade FBiH Dijana Smailagić i predsjednik privremenog Upravnog odbora KCUS-a Benjamin Kulovac.

Ukoliko Radna grupa bude imala pozitivan stav oko imenovanja Gavrankapetanovića, Vlada FBiH može dati saglasnost na imenovanje, ali to nema pravnu snagu jer se izričito traži saglasnost ministra zdravstva Nedeljka Rimca.

Podsjećamo, 28. decembra 2023. Upravni odbor je birao između aktuelnog vršioca dužnosti direktora KCUS-a Alena Pilava, Ismeta Gvarankapetanovića, bivšeg ljekara KCUS-a, a trenutnog generalnog direktora Opće bolnice u Sarajevu, te doktora Mevludina Mekića. Gavrankapetanović je nakon dostavljene dokumentacije dobio maksimalan broj bodova, odnosno 75, Alen Pilav 68, a Mevludin Mekić 63 boda.

Dr. Alen Pilav, v.d. generalog direktora KCUS-a (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Odluka je prema proceduri odmah proslijeđena na potvrđivanje federalnom ministru zdravstva Nedeljku Rimcu. Uvidom u dostavljeni spis, 21. februara ove godine Rimac je nedavanje saglasnosti obrazložio riječima da „postoje  nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof. dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju tog zakona utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni.“ Takođe, rekao je da iznimno poštuje kredibilitet prof. dr. Gavrankapetanovića, te da je njegovao odluka „isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima.“

Jedan od formalno-pravnih razloga kojima se brani Rimac jeste i taj što je u priloženoj dokumentaciji nedostatajala diploma o menadžerskim kvalifikacijama.

Ekonomski fakultet u Sarajevu 1. februara obavijestio je Federalno ministarstvo zdravstva da je diploma na ime Ismet Gavrankapetanović izdana 18. decembra 2021., da je zavedena u Matičnu knjigu izdatih diploma, te da se izvornik diplome i dodatak diplome nalaze u Službi za rad sa studentima i planiranje nastave, ali da je Gavrankapetanović nikada nije preuzeo, iako je to bilo moguće još od 18. decembra 2021. godine. Ovo ministarstvo zaprimilo je i kopiju diplome i lista iz matične knjige izdatih diploma za II. ciklus studija pod brojem 1960.

Upućeni tvrde da ministar Rimac neće mijenjati stav, što znači da Ismet Gavrankapetanović neće moći biti upisan u sudski registar. S druge strane, ustoličenjem Gavrankapetanovića za novog generalnog direktora prestao bi mandat sadašnjem v.d. direktoru Alenu Pilavu, i dalje odgovornom licu, te bi Gavrankapetanović bez saglasnosti Rimca bio nezakonito postavljen direktor. To znači da bi KCUS ostao bez donošenja poslovnih odluka jer zbog neupisivanja u sudski registar Gavrankapetanović ne bi imao mogućnost potpisivanja dokumenata. Sve ovo KCUS bi dovelo do kolapsa.

Međutim, dva dokumenta koja objavljujemo potvrđuju da Vlada Federacije, uz podršku većine članova i bez obzira na izostanak suglasnosti ministra Rimca, najverovatnije neće odustati od imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanović za novog direktora KCUS-a.

Za pretpostaviti je da bi u slučaju takvog scenarija ministar zdravstva pravno djelovao i podnio krivične prijave protiv članova UO KCUS, pri čemu bi kolateralna šteta, uobičajeno, bili građani i pacijenti zbog pravnog i kadrovskog haosa koji bi mogao da nastupi u ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Čitajte još: 

OPOZICIJA U RS U MAGAREĆOJ KLUPI: Čiji je Stanivuković kandidat za gradonačelnika?

POSLJEDNJA FAZA EKOCIDA: Trebević ili smrt

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas