BIVŠI PREDSJEDNIK DS-A BOJAN PAJTIĆ: “Vulin i Radoičić su izveli državni udar protiv Vučića”

Foto: AP/X

Bojan Pajtić je komentarisao teroristički napad na sjeveru Kosova koji je okarakterizirao da pomaže samo Moskvi

Bojan Pajtić, bivši predsjednik Demokratske stranke u Srbiji, komentarisao je teroristički napad koji se desio na sjeveru Kosova u okolini manastira Banjska.

Pajtić je istakao da „dešavanja na sjeveru Kosova odgovaraju samo Prištini i Moskvi“, a dodao je i da smatra da je događaj izrežiran.

Nastavio je u istom tonu, rekavši da ovo ostavlja u problemu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Kad se dogodi neki incident koji nije slučajan, već je posljedica nečijeg truda, uvijek se zapitate kome je to u interesu. U ovom slučaju svakako nije u interesu Aleksandra Vučića, zato što je nakon posljednjeg pokušaja dijaloga u Briselu, u očima Zapada u odnosu na Kurtija izgledao još i kao konstruktivan partner.

Zato mislim da ko god da je planirao ovaj događaj u Banjskoj, znao je da će Vučić posle toga imati dupli problem: narušen autoritet među svojim biračima i to što će biti prisiljen da prestane da igra igru na dve stolice – kazao je Pajtić za „Nova.rs“ komentarišući teroristički napad u Banjskoj.

Pajtić je naglasio da ovo najviše odgovara premijeru Kosova Albinu Kurtiju, za kojeg misli da ponovo postaje konstruktivan partner u pregovorima u Briselu.

Odvlačenje pažnje sa Ukrajine

Također je dodao da smatra da napeta situacija na Kosovu odgovara i Rusiji, jer se takom odvlači pažnja sa Ukrajine i otvaranja novih žarišta.

– Napeta situacija na Kosovu odgovara i Rusiji, jer im treba bilo kakvo odvlačenje pažnje sa Ukrajine i otvaranje novih žarišta. Otud Nagorno-Karabah, otud i Kosovo… Dalje, ako znamo da je Milan Radoičić gospodar života i smrti na sjeveru Kosova, a znamo i da je pod sankcijama SAD, pa ako znamo i da ovo nije moglo da se desi bez da je BIA znala da će se desiti, a da je na čelu BIA Aleksandar Vulin koji je također pod sankcijama SAD, potrebno je samo sabrati dva i dva – navodi Pajtić.

On je prethodno o ovome pisao i na društvenoj mreži X.

– Izgleda da scenario o kom sam govorio jučer ujutro kod Danice (Vučenić na TV N1) djeluje sve izvjesniji. Njegovao je (Milana) Radoičića i njegove kriminalne strukture, tretirao ih kao integralni dio svoje stranke, obezbjedio im zašitu države i neprikosnovenu vlast nad srpskom zajednicom na sjeveru Kosova. Zauzvrat je dobio udio u neslućenim količinama novca od šverca narkotika i oružja, batinaše koji prebijaju novinare i političke protivnike i kupuju glasove za režim – napisao je Pajtić na društvenoj mreži X, poznatijoj kao Twitter.

Okretanje “saveznicima”

Ocijenio je da je „sve bilo idilično, dok SAD nisu uvele sankcije Radoičiću“.

– Nijedna kompanija koja sarađuje sa firmama iz SAD ne može sarađivati sa njegovim. Potpuno je izolovan. Dugo čeka da „Šef“ koga Zapad i dalje podržava, ishoduje da se sankcije skinu, ali ništa. Odlučuje da se okrene logičnom savezniku – Rusima, kojima odgovaraju nova žarišta da bi se skinuo fokus međunarodne zajednice sa Ukrajine – naveo je Pajtić.

– Organizuje ljude, naoružava ih i priprema oružanu akciju („Šef“ je povukao srpske policajce iz kosovskih policijskih snaga, obezbedivši da je Radoičić na Severu “sve i svja“).

Koristi opravdani gnjev uplašenih ljudi. BIA, koja inače zna ko je jučer sa kim popio kafu u Zvečanu naprasno „propušta“ da primjeti da se priprema akcija teško naoružane formacije koju čine više desetina ljudi (govorimo o malenom prostoru i malenoj zajednici).

Na čelu BIA je, o slučajnosti, još jedan koji je pod sankcijama SAD zbog korupcije i organizovanog kriminala – dodao je on.

“Coup d'etat”

Pajtić je rekao i kako je na delu „mali coup d’etat“, kojim su prvi dojučerašnji saradnici, Radoičić i Vulin (koji zna da mu se zbog sankcija Zapada sprema smjena) drastično otežali međunarodni i bezbjednosni položaj svog „Šefa“.

– Čini se da opozicija, kada je u pitanju svrgavanje diktatora, neće od „njegovih“ stići na red. Ima tu i neke kosmičke pravde. Nije on sa đavolom tikve sadio, on je đavola napravio. Eto, čini mi se da je ovo najizvjesniji scenario – rekao je Pajtić.

Izvor: nova.rs, avaz.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas