BORBA MJEŠTANA U LIVNU: Kada će biti raskinut koncesijski ugovor za eksploataciju vode?

Foto: dron.ba

Gradsko vijeće u Livnu početkom godine poništilo je zaključak iz 2010. o davanju saglasnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju i istraživanje vode na lokaciji Poljane u Livnu, dok će Ministarstvo gospodarstva tek u narednim danima vidjeti šta uraditi po tom pitanju. Ministar gospodarstva Miroslav Jaglica kaže da ima različitih mišljenja, ali da će određeni dokument svakako otići prema Vladi koja će se o tome izjasniti

Krivična prijava koju su iz neformalne grupe građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ podnijeli još prije godinu dana i dalje se nalazi u fazi provjere u Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10. Podsjetimo, prijava je podnesena protiv svih osoba koje su na bilo koji način uključene u dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine u industrijske svrhe firmi Lara natural, o čemu je Žurnal objavio seriju tekstova.

Poduzimaju se radnje prikupljanja materijalnih dokaza i vrši se saslušavanje svjedoka koji bi mogli imati saznanja vezano za predmetni događaj“, odgovorili su iz Tužilaštva za Žurnal.

Dalje referiraju da je postupajući tužitelj 3. augusta 2023. Federalnoj upravi policije uputio nalog za poduzimanje istražnih radnji u kojem je sadržano „više radnji koje je potrebno poduzeti, a koje se odnose na prikupljanje materijalne dokumentacije i saslušanje svjedoka“. Iz FUP-a su 31. januara ove godine dostavili izvještaj o poduzetim radnjama u kojem se, između ostalog, navodi da su saslušani određeni svjedoci i da je prikupljen veći broj materijalnih dokaza.

Postupajući tužitelj trenutno vrši analizu prikupljenih dokaza te će po izvršenoj analizi, ovisno o rezultatima, odlučiti o poduzimanju dodatnih istražnih mjera i radnji, sukladno Zakonu o kaznenom postupku FBiH, nakon čega će donijeti odgovarajuću tužiteljsku odluku. Zaključno, kontinuirano se provode istražne radnje u vidu saslušanja svjedoka koji bi mogli imati saznanja o predmetnom događaju, te se vrši daljnje prikupljanje materijalnih dokaza“, ističu iz Tužilaštva.

Podsjetimo i da je Gradsko vijeće u Livnu početkom godine poništilo zaključak iz 2010. godine o davanju saglasnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju i istraživanje vode na lokaciji Poljane u Livnu. Kako smo ranije pisali, radi se o koncesiji datoj privrednom društvu Dže-Co za eksploataciju podzemne vode na spomenutoj lokaciji.

Iz neformalne grupe građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ su nakon odluke Gradskog vijeća na svojoj zvaničnoj Facebook stranici saopštili  da je „ovo prva institucionalna pobjeda mještana na putu da trajno zaštite svoje izvore“, te da će ovaj proces dovesti do kraja.

Sljedeći korak je na Ministarstvu gospodarstva od kojeg se očekuje da prema Vladi Kantona 10 uputi prijedlog za raskidanje koncesijskog ugovora sa firmom Lara-natural d.o.o. Livno, na kojoj je trenutno ova koncesija.

Međutim, do danas po ovom pitanju nije bilo konkretnih poteza, a ministar gospodarstva Miroslav Jaglica za Žurnal kaže da će u narednim danima vidjeti kako i šta će uraditi po tom pitanju.

“Imali smo sastanke sa predstavnicima mještana koji su pokrenuli tu inicijativu i mislim da to za sada ide u dobrom pravcu. Vlada do sada nije donosila nikakav akt, mi se tek pripremamo za takve stvari. Ima tu različitih mišljenja, neko je za neko je protiv, ali određeni dokument će doći na Vladu koja će se o tome izjasniti”, kaže ministar.

Žurnal je o ovome ranije pisao. U analizi objavljenoj u novembru prošle godine „Zbog koncesija strahuju od gubitka vode“ upozoravali smo na nepravilnosti još od prvog sklopljenog ugovora, pa sve do toga da je firma Dže-Co d.o.o. Livno nakon godina mirovanja u novembru 2018. podnijela zahtjev za prenos koncesije na firmu Lara-Natural d.o.o. Livno.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas