BRANISLAVA PERUNIČIĆ ĆE DOBITI ŠESTOAPRILSKU NAGRADU: Imala glas više od Zdravka Čolića

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva bit će dodjeljena akademkinji Branislavi Perunčić, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno, Šestoaprilsku nagradu za kolektiv dobilo je Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke “Renesansa”.

U užem krugu bio je Zdravko Čolić, ali je za jedan glas pobijedila Branislava Peruničić.

Što se kolektivne nagrade u užem krugu bilo je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Podsjećamo, javni poziv za predlaganje kandidata za ovu godinu bio je otvoren 45 dana, do 25.01.2024. godine. U roku utvrđenom u Javnom pozivu, Gradskom vijeću Grada Sarajeva dostavljen je 21 prijedlog sa sedam podrški prijedlozima za 15 kandidata za dodjelu nagrade.

Odbor u sastavu: akademik Kemal Hanjalić, prof. dr. Hadžan Konjo, Mirsada Murtić, dr.sc., prof. dr. Jasmina Selimović, prof. dr. Amela Mustafić i prof. dr. Ifet Mahmutović, te članovi Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća: dr.sc. Mirela Džehverović, Biljana Lazarević, Muamer Mekić, Almedin Miladin, Drago Jurić, Adi Škaljić, koji je ujedno predsjedavajući Odbora, i Vedad Deljković, zamjenik predsjedavajućeg Odbora, razmatrao je pristigle prijedloge u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu dodjele “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” i usvojenim Poslovnikom o radu Odbora.

Odbor je utvrdio Izvještaj o svom radu za Gradsko vijeće. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću uputio i utvrđene prijedloge kandidata za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2024. godini.

Odbor je predložio dva kandidata za dodjelu pojedinačne nagrade i dva kandidata za dodjelu kolektivne nagrade.

Za dodjelu pojedinačne Nagrade predložena je prof. dr. sci. Branislava Draženović rođ. Peruničić, za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti nauke i obrazovanja, kao prvorangirana, te Zdravko Čolić za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti kulture i umjetnosti, kao drugorangirani kandidat.

Za dodjelu kolektivne Nagrade predloženo je Udruženje “Renesansa”, za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, kao prvorangirani, te Udruženje “Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca”, za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u drugim oblastima rada i stvaralaštva, kao drugorangirani kandidat.

Izvor: klix.ba

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas