BRITANSKA AMBASADA U BIH: Prijetnje o mirnom razdruživanju RS od BiH opasne i zasbnovane na netačnim pretpostavkama

Foto: Wikipedia

Skore prijetnje Vlade Republike Srpske da provede „mirno razdruživanje“ od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama – saopšteno je iz Britanske ambasade u BiH.

“Nije tačno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. Republika Srpska je legitimni i integralni dio BiH. Nije tačno da se Republika Srpska može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države.  Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH.  Njeno postojanje je rezultat, i garantovano u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da nije tačno da “aktivnosti g. Dodika na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive” i dodaje da predsjednik Republike Srpske dobro poznaje pravne činjenice, kao i da je pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela – pogrešan.

“Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva.  Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga.  Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve”, dodaje se na kraju saopštenja Ambasade Velike Britanije u BiH.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas