BRITANSKI AMBASADOR POSJETIO TUZLU: Ovaj grad je svjetionik nade u kontekstu međureligijskog poštovanja

Ambasador Reilly se juče sreo i sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem, predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona Žarkom Vujovićem…

Britanski ambasador u BiH, Julian Reilly, posjetio je juče Tuzlu gdje je imao zadovoljstvo susresti se sa vjerskim liderima u zajednici koji su posvećeni međureligijskom poštovanju, toleranciji i harmoniji, aktivno učestvujući u promoviranju jačeg povezivanja zajednice.

Ambasador Reilly pozdravio je napore koje fra Željko Nikolić, sveštenik Miloš Trišić i hafiz Ahmed-efendija Huskanović ulažu kako bi potaknuli pozitivne odnose i uzajamno poštovanje, zajedno obilježavajući velike vjerske praznike i služeći u cilju izgradnje mira i povezanosti njihove lokalne zajednice. Takođe je razgovarao sa muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem o tome kako ove pozitivne stavove i vrijednosti vjerskih lidera širiti dalje. Ambasador Reilly je rekao da, u kontekstu međureligijskog poštovanja i tolerancije, Tuzla je svjetionik nade koji može poslužiti kao progresivan primjer za ostale zajednice u Bosni i Hercegovini.

image

Razgovor sa predstavnicima vjerskih zajednica

Ambasador Reilly se juče sreo i sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem, predsjednikom Skupštine Tuzlanskog kantona Žarkom Vujovićem, predsjedavajućom Gradskog vijeća Natašom Perić i sekretarom Gradske uprave Tuzla Almirom Šuta koji su ga informisali o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji te kako lokalne vlasti mogu zajedno raditi na unapređenju života svojih stanovnika.

Predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva sa ambasadorom su podijelili svoje uspjehe, prioritete i aktivnosti, kao izazove i prilike pred nevladinim organizacijama u Tuzli.

image

Sa mladima na Danu Šekspira

Na poziv Pedagoškog instituta Tuzlanskog kantona, ambasador Reilly je prisustvovao događaju organizovanom za učenike osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona kojim se danas obilježava dan rođenja i smrti velikog engleskog dramskog pisca i pjesnika Williama Shakespearea.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas