BRITANSKI MINISTAR ZA ORUŽANE SNAGE JAMES HEAPPEY U BIH: Podrška reformu sistema odbrane i razvoju OS BiH

Foto: forces.net

Britanski ministar za Oružane snage James Heappey danas boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Tokom posjete, ministar Heappey će se susresti sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalom Senadom Mašovićem, zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, te komandantima EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu kako bi razgovarali o napretku BiH na njenom euro-atlantskom putu, te ponoviti kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Bosna i Hercegovina blisko sarađuju u oblastima odbrane i sigurnosti, kao saveznici i prijatelji od uzajamnog povjerenja. Tokom zvaničnih susreta, ministar će ponoviti opredjeljenost Ujedinjenog Kraljevstva da podrži reformu sistema odbrane i kontinuirani razvoj Oružanih snaga BiH, uključujući kroz zajedničku vojnu obuku, isporuku opreme i razmjenu znanja u oba smjera. Sve ovo pomaže izgradnji opštih kapaciteta Oružanih snaga BiH i njihovoj sposobnosti da provode zadatke uz druge međunarodne snage. U jeku ilegalne Ruske invazije na Ukrajinu, ovakva partnerstva u oblastima odbrane i sigurnosti pomažu više nego ikada u održavanju stabilnosti i sigurnosti suverene Bosne i Hercegovine.

Minister Heappey će, takođe, otvoriti konferenciju Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost IGES 2023: Strateško partnerstvo BiH – euro-atlantski svijet i naglasiti partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine po pitanju odbrane i sigurnosti, kako tradicionalne tako i hibridne.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas