CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U RS, OBRAĆA SE U SREBRENICI: Da li će opet koristiti bonske ovlasti?

Ovo je druga Schmidtova posjeta RS-u nakon što je Dodik zaprijetio da će biti uhapšen ako dođe na teritoriju ovog entiteta

Visoki predstavnik Christian Schmidt održat će danas pres konferenciju u Srebrenici, na obilježavanju 20. godišnjice Memorijalnog ccentra Srebrenica-Potočari.

Povodom najave ovog njegovog obraćanja pojavile su se špekulacije da se neće raditi tek o pukom protokolarnom govoru, nego da bi ponovo mogao koristiti bonske ovlasti. Prema nekim tvrdnjama, Schmidt bi danas mogao nametnuti odluku kojom će dodatno proširiti ovlaštenja Memorijalnog centra. On je već jednom ranije ove godine nametnuo sličnu odluku, prema kojoj se višak novca dobijenog za postavljanje nišana može preusmjeriti za druge potrebe funkcionisanja MC Srebrenica-Potočari.

Osim toga, pojavile su se špekulacije kako bi danas mogao nametnuti i izmjene Izbornog zakona BiH kojima bi zabranio da se osuđeni ratni zločinci, koji su odslužili kaznu, mogu kandidovati na javne funkcije, odnosno da mogu biti imenovani na javne funkcije. Ovakve glasine potakla je nedavna Schmidtova izjava kako bi se osuđenim ratnim zločincima trebalo onemogućiti obavljanje javnih funkcija, koju je dao prilikom obilježavanja 30. godišnjice postojanja Haškog tribunala. Trenutno u BiH Fikret Abdić obavlja funkciju načelnika Velike Kladuše.

Inače, ovo je već druga Schmidtova posjeta nekom gradu u RS-u, nakon što je Milorad Dodik zaprijetio da će biti uhapšen ako dođe na teritoriju ovog entiteta. Podsjećamo, Schmidt je u toku vikenda posjetio Banju Luku gdje se susreo sa biskupom Franjom Komaricom.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas