CSS BIH: Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini hitno da riješi slučaj policijskog nasilja nad maloljetnikom u Osmacima

O slučaju policijskog nasilja nad maloljetnikom u Osmacima od strane MUP-a RS oglasio se i Centar za sigurnosne studije BiH tražeći od nadležnih pravosudnih institucija da što prije riješe ovaj slučaj i kazne odgovorne.

“Sprovođenje fizičkog nasilja prema svjedocima i osumnjičenim u fazi istrage je grubo kršenje zakonskih normi i etičkih kodeksa policijskog djelovanja, a pogotovo kada je riječ o saslušanju djece. Svjedočenje djece je regulisano posebnim zakonom u našoj zemlji – Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku kojim se djeca nastoje maksimalno zaštiti od traume, narušavanja privatnosti i drugih negativnih posljedica na njihov razvoj i odrastanje. Postavlja se pitanje kako je moguće da je dijete od 14 godina ostalo samo u prostoriji s policijskim službenicima MUP-a RS, iako Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Republike Srpske, između ostalog, navodi da se djetetu priznanje ne iznuđuje silom, da ima pravo na pravnu pomoć advokata i pravo na prisustvo roditelja ili staraoca”, navodi se u saopštenju Centra.

Iz ove organizacije pozivaju Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini koje je preuzelo slučaj da ulože sve napore i profesionalna znanja kako bi se on riješio u što skorijem roku, te da se odgovorni za taj gnusni čin adekvatno i zakonski sankcionišu, ako se navodi iz prijave pokažu tačnim. “Ujedno, to bi možda donekle umirilo javnost, posebno imajući u vidu šire društvene okolnosti, te činjenicu da su profesionalne policijske strukture servis svih građana, bez obzira na sve njihove lične identitete”, saopšteno je iz Centra za sigurnosne studije.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas