ĆULUM POTVRDIO: SIPA dobila naredbu Tužilaštva BiH da sasluša Bakira Izetbegovića i Emira Suljagića

Foto: SIPA

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimila je naredbu iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za saslušanjem Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa, direktor SIPE, Darko Ćulum.

Bit će saslušan i Reuf Bajrović, bivši političar i potpredsjednik Američko-evropske inicijative.

Izetbegović, Suljagić i Bajrović bit će saslušani narednih dana zbog, kako je rekao Ćulum, “raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje na jednom predizbornom skupu prije dvije godine”.

Ćulum dodaje da će biti saslušani na osnovu krivične prijave koja je ranije podnesena protiv njih.

Krivičnim zakonom BiH zabranjuje se javno podsticanje nasilja i mržnje prema grupi ili pojedincu na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, nacionalne pripadnosti.

U BiH je tokom 2020. godine zabilježeno 119 incidenata koji su motivisani predrasudama prema nekoj vjerskoj i etničkoj skupini, jeziku, rasi ili seksualnoj orijentaciji, podaci su Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi.

Za krivično djelo izazivanja i raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima u Bosni i Hercegovini, predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Izvor: slobodnaevropa.org

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas