ČUVAJU SELO SVOJIM TIJELIMA: Mještani Bistrice prenoćili na otvorenom

Foto: buka.com

Mještani Bistrice prenoćili su na cesti koja vodi prema lokaciji gdje se vrše ilegalne pripreme za otvaranje rudnika uglja. Mještani su napravili raspored čuvanja straže i njih dvadesetak noć je provelo na otvorenom. Kako nam kažu i danas nastavljaju da čuvaju svoje selo, jer se svi protive otvaranju rudnika u ovom selu.

Bistrica se nalazi između Prijedora i Banjaluke, u podnožju Kozare, na svega 6 kilometara od Nacionalnog parka “Kozara”.

Nedavno su u selo Bistricu ušle mašine da bi se pripremio teren za otvaranje novog rudnika. Međutim, mještani su jasno rekli da ne žele rudnik u svom mjestu.

O svom protivljenju otvaranju rudnika obavijestili su sve nadležne institucije, ali konkretne reakcije od institucija još uvijek nemaju.

main image

Dragan Ostić iz Centra za životnu sredinu, kaže da mještani Bistrice ne vjeruju nikome i ničemu osim svojim očima.

“A ono što su vidjeli svojim očima jeste rudnik u Mednoj, rudnik pored Sanskog Mosta… ta područja su nepovratno devastirana, bivaju iseljena. Vidjeli su kako je investitor došao u Bistricu – krišom, bez najave, bez ikakvih prethodnih konsultacija sa onima koji tu žive, koji obrađuju svoju zemlju, koji žele da ostanu tu. Što kaže jedan od mještana: ‘Ako je tako došao krišom, bez najave, šta će tek krijući da nam uradi u selu.’ Pored toga, tim ljudima je godinama unazad najavljivana gradnja etno sela, od kojeg bi cijelo selo imalo koristi, što od prodaje domaćih proizvoda, što od promocije sela i održivog načina života, da bi odjednom vlasnik te zemlje, koji im je sve to obećavao, odjednom prodao zemlju investitoru koji bi eto, umjesto etno sela, umjesto pokretanja jedne eko-turističke priče, sada kopao ugalj. U selu koje se zove Bistrica. Pa to je paradoks nad paradoksima”, rekao je za BUKU Ostić.

Izvor: buka.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas