ČUVARI NEREDA: Policajci „zaboravili“ da ih je iz auta istjerao Šmrk kako bi iz njega izvukao Mulića kojeg je kasnije pretukao

Kakav je ishod ovog slučaja i da li su policajci koji su pobjegli dio istrage koja je najavljena - iz Tužilaštva KS nisu konkretno odgovorili, no potvrdili su da slučaj još uvijek nije zatvoren i u ladici, kako što je to ranije bilo sa predmetima koji se odnose na Arnautovića

Foto: Avaz

Desetak pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo „ne sjećaju“ se događaja iz avgusta prošle godine kojem su svjedočili, a neki od njih bili direktni sudionici tako što su pobjegli iz policijskog automobila na koji je zajedno sa „svojim ljudima“ nasrnuo Admir Arnautović Šmrk te iz njega izvukao Eldina Mulića kojeg je potom pretukao.

Sramni je ovo epilog događaja iz avgusta 2022. kada su policijski službenici PU Centar zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „izazivanje opće opasnosti“ uhapsili Eldina Mulića (1989.) nakon što je ovaj prethodno na Skenderiji, navodno iz gasnog pištolja, pucao u pravcu u kojem je bio Admir Arnautović Šmrk, „odranije poznat policiji“ (rekli bismo jako dobro poznat).

POLICAJCI SA “AMNEZIJOM”

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su intervenisali te priveli Mulića, smjestivši ga u policijski automobil. No nedugo nakon toga Arnautović (1980.) je sa svojom kriminalnom grupom nasilno zaustavio policijski automobil te iz njega izvukao Mulića, a policajci su – pobjegli.

Foto: Policijsko vozilo na koje je nasrnuo Šmrk i iz njega izvukao Mulića

Iz izvora bliskih Tužilaštvu KS Valterportal saznaje da sada svjedočimo potpuno bizarnoj situaciji kada ovi policajci, koji imaju misiju čuvara zakona i zaštite građana, iz straha od Šmrkove odmazde u istrazi izjavljuju da se „ne sjećaju“ događaja.

Kakav je ishod ovog slučaja i da li su policajci koji su pobjegli dio istrage koja je najavljena – iz Tužilaštva KS nisu konkretno odgovorili, no potvrdili su da slučaj još uvijek nije zatvoren i u ladici, kako je to ranije bilo sa predmetima koji se odnose na Arnautovića.

„Za događaj koji je obuhvaćen Vašim upitom, formirana su dva predmeta u Tužilaštvu,  i to predmet protiv Arnautović Admira i Maglić Adnana, zbog krivičnog djela Teške tjelesne povrede i krivičnog djela Oštećenje tuđe stvari, na štetu Mulić Eldina i MUP-a KS, te predmet protiv Mulić Eldina zbog krivičnog djela Izazivanje opće opasnosti i krivičnog djela iz člana 74. stav 1. ZONDINOM-a. Tužilaštvo u oba predmeta intenzivno i kontinuirano provodi zakonom propisane radnje radi donošenja ispravne i zakonite tužilačke odluke, te, zbog prirode postupka, u ovoj fazi ne možemo davati više informacija.“

Foto: Odgovor Valteru iz Tužilaštva KS

Podsjećamo, tog 14. avgusta prošle godine na Skenderiji su se sukobile kriminalne grupe. Tada je Eldin Mulić, navodno iz gasnog pištolja, pucao prema Arnautoviću. Pripadnici kantonalnog MUP-a su priveli Mulića te ga smjestili u policijski automobil iz kojeg su ga ubrzo izvukli Šmrk i njegovi ljudi i brutalno pretukli. Ubrzo je na lice mjesta stigla Specijalna jedinica MUP-a kantona Sarajevo kojima se Arnautović predao.

Međutim, postupajuća tužiteljica Alma Džinović je ekspresno djelovala naređujući da, zbog „nejasne situacije“, Arnautović odmah bude pušten, a Mulić uhapšen (no i on je uskoro bio pušten na slobodu).

Nedugo zatim, 20. septembra 2022., u sklopu akcije Bumerang,  Admir Arnautović Šmrk ponovo je uhapšen, ovoga puta osumnjičen za organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda.

IZ POLICIJE – BEZ ODGOVORA

Za Adnanom Maglićem (1985.) tada je raspisana potraga jer nije zatečen na adresi stanovanja, ali se on nakon 20-ak dana predao SIPA-i. Tom prilikom uhapšen je i Fahrudin Gačanović, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 237. KZ BIH (povreda tajnosti postupka). Šmrk je dva dana poslije prebačen u zatvor u Vojkovićima. Pritvor je određen i uhapšenom Gačanoviću.

Foto: Neka od zaplijenjenih vozila u akciji „Bumerang“

Obojica su, navode iz Tužilaštva BiH, koristili Skaj aplikaciju. Tokom pretresa policajci su pronašli šest skupocjenih motornih vozila, četiri motocikla, određeni iznos novca, kao i druge predmete i dokumentaciju u vlasništvu  Arnautovića i Maglića ili s njima povezanih osoba, a tokom postupka je izuzeta i deponovana do okončanja postupka za koji se – nakon osam mjeseci – ne zna u kojoj je fazi.

Tužilaštvo Šmrka tereti da je u periodu od polovine 2019. godine do dana hapšenja na teritoriji BiH, Hrvatske, Austrije, Nemačke, Holandije, Belgije, Španije, Južne Amerike, Srbije, Crne Gore, Švajcarske, Slovenije, organizovao međunarodnu grupu za organizovani kriminal koja se kontinuirano bavila neovlaštenim prometom opojne droge kokain, kanabis i spid.

„Grupi su pristupili njemu poznati pripadnici, a koja je organizovana s ciljem kontinuiranog pribavljanja finansijske dobiti, pa je kao organizator u neposrednim ili posrednim ostvarenim kontaktima putem telefonskih aparata kripta ‘Sky’ dogovarao vrstu, količinu i kupovinu cijenu opojne droge, te kao organizator međunarodne grupe za organizovani kriminal pribavio protivpravnu imovinsku korist u novcu koja znatno prelazi iznos od 200.000, koji je potom prikrivao na način da je novcem za koji je znao da je pribavljen izvršenjem opisanih krivičnih dela kupovao nekretnine i druge stvari od velike vrijednosti“, naveli su tada iz Tužilaštva BiH.

Admir Arnautović Šmrk je poznat kao menadžer repera Jale Brata i Bube Korelija, a poznat i kao osoba bliska bivšem direktoru OSA BiH Osmanu Mehmedbašiću, ali i nekim policijskim strukturama. Nedavno hapšenje načelmika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića je otktilo bliskost Šmrka i sa ovim političarem. Tada su tužioci naveli da se u Sky aplikaciji spominju Arnautović i Maglić koji su, kako su istakli tužioci, „došli da preuzmu parking Telali i istjeraju firmu koja je imala legalno korištenje.“

Sve ove i slične kriminalne radnje istražnim organima poznate su već desetak godina. Admir Arnautović Šmrk je bio dio grupe koju je 2013. godine procesuiralo Tužilaštvo BiH. On je tada bio optužen zajedno za Adnanom Maglićem, Sandrom Melićem i Jasminom Hatićem.

Upravo iz svih ovih razloga važno do kraja istražiti zašto su policajci, koji su se u avgustu 2022. zatekli kao očevici mafijaškog obračuna na Skenderiji, odlučili da se na sraman način ogriješe o profesiju i „zaborave“ kako se i šta desilo.

Pitanja o toku istrage te da li su među osumnjičenim i policajci sa „amenezijom“ uputili smo i MUP-u Kantona Sarajevo, međutim na njih nam nije odgovoreno.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas