ČUVENI VOGUE PREPORUČIO TRI SARAJEVSKE GALERIJE: Evo šta ih je impresioniralo

Foto: Collegium Artisticum/IG

Među galerijama na koje su urednici Voguea obratili pažnju su i tri zanimljive sarajevske galerije, neke poznatije, a neke manje poznate široj javnosti

Poznati američki mjesečnik Vogue, magazin koji već decenijama diktira i utvrđuje svjetske modne, ali i društvene i umjetničke trendove, u ovomjesečnom izdanju pisao je o avangardnim i pažnje vrijednim galerijama koje obavezno treba posjetiti u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

Među galerijama na koje su urednici Voguea obratili pažnju su i tri zanimljive sarajevske galerije, neke poznatije, a neke manje poznate široj javnosti. Na ovom prestižnom spisku odabrane galerije  su se našle prvenstveno zbog svoje specifičnosti, jedinstvenog programa, doživljaja i ugođaja koji nude, a to su:

GALERIJA SAVREMENE UMJETNOSTI BRODAC | CONTEMPORARY BOSNIA, SARAJEVO

Skriveni kulturni biser Sarajeva je definitivno Galerija savremene umjetnosti Brodac. Galerija je nastala kao entuzijastičan trud nekoliko volontera koji su bili voljni da se bore protiv društveno-ekonomskog i političkog ugnjetavanja. Napravljena kao prostor za poboljšanje kvaliteta života sugrađana, iz Galerije ističu da je upravo umjetnost prije svega korisno i neophodno oruđe u borbi protiv nepismenosti i najsnažniji zagovornik ljudi.

“Otvorena 2016. godine na Baščaršiji, galerija savremene umjetnosti Brodac, a koja je poznata i pod nazivom Contemporary Bosnia, brzo je postala mjesto susreta i druženja najmlađeg dijela suvremene umjetničke scene. Prostor je na prvu karakteristično alternativan. To je i privlačno kod njega, jer odražava scenu, sve one koji ga i posjećuju. Izuzetno vibrantno mjesto koje odiše umjetničkim šarmom“, piše Vogue.

Primarna misija Galerije Brodac je promocija i unapređenje savremene umjetničke scene, u zemlji i inostranstvu, što će biti pravi doprinos pozitivnim promjenama u društvu.

MANIFESTO GALLERY OF CONTEMPORARY ARTS, SARAJEVO

Galeriju Manifesto osmisila je grupa odlučnih umjetnika koji su zajedničkom vizijom ušli u projekat otvaranja galerije savremene umjetnosti, svjesni da je Sarajevo uskraćeno za galerije koje produciraju savremenu umjetnost, ali i za mjesta kulturne-revolucije i okupljanja kreativaca.

“Manifesto je hibridni kulturni prostor u kojem zajednica koristi umjetnost za rješavanje društvenih i političkih problema. “Naša vizija je pokrenuti malu kulturnu revoluciju.” – poručuju iz galerije. Prostor je pozivajući, privlačan i stvarno idealno mjesto za pokretanje revolucije, makar one umjetničke“, napisao je Vogue o Manifestu.

Manifesto je još uvijek u fazi razvoja, a tokom svega tri godine djelovanja ova galerija je bila domaćin velikim domaćim, regionalnim i internacionalnim umjetnicima.

COLLEGIUM ARTISTICUM, SARAJEVO

Collegium Artisticum je očuvan danas kao jedna od najznačajnijih kulturnih institucija grada Sarajeva, a organizuje jedinstvene izložbe i brojne umjetničke programe.

Ovu galeriju su osnovala tri umjetnička udruženja u Bosni i Hercegovini, a tokom godina Collegium Artisticum je organizovao impresivan broj umetničkih, muzičkih, književnih i drugih događaja. Već desetljećima je dinamičan prostor u kojem se podstiču duhovni i kulturni razvoj kako Sarajeva, tako i Bosne i Hercegovine.

“Collegium Artisticum je dobio ime po progresivnom kulturno-umjetničkom pokretu, kojeg su umjetnici lijeve političke orijentacije osnovali u osvit Drugog svjetskog rata, 1939. godine. Pokret je zbog svog antifašističkog određenja nedugo nakon osnivanja bio zabranjen. Collegium Artisticum je do sada ugostio preko tisuću izložaba u preko četrdeset godina djelovanja. U ovoj galeriji izlagali su svi relevantni umjetnici Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, a Grand Prix koje Collegium Artisticum dodjeljuje na svojoj godišnjoj, Šestoaprilskoj izložbi, smatra se jednom od najprestižnijih umjetničkih nagrada u regionu. Istovremeno minimalan i prazan prostor galerije pokazuje kako ‘manje je više’“, navode urednici Voguea.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas