CVIJANOVIĆ NE VJERUJE DA JE GUTERRES PISAO ODGOVOR O VISOKOM PREDSTAVNIKU: U pitanju je opšta prevarantska igra

Foto: oslobodjenje.ba

Mislim da su se zapetljali u sopstvenu improvizaciju i da je ovo jedna sramotna, veoma sramotna situacija. Čak moram priznati da mi djeluje da je ovaj odgovor pisao neko drugi, a da je Guterres samo doveden u poziciju da ga potpiše, ukazala je Cvijanovićeva

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da, ukoliko je zaista to odgovor Antonija Guterresa onda je to dio igre u kojoj treba uraditi sve da se sakrije istina.

Na pitanje Srne da prokomentariše odgovor Guteresa da “UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma niti su UN član PIK-a, koji je relevantan za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, koji se pojavio u medijima, Cvijanovićeva je rekla da ako je to zaista odgovor, budući da ga je vidjela samo u medijima, to bi bila samo potvrda da je OUN instrumentalizovana jer su tu, nažalost, ponovljene riječi predstavnika jedne članice Savjeta bezbjednosti UN, koje taj predstavnik plasira u razgovorima sa predstavnicima drugih država kad ih ubjeđuje da treba sankcionisati Republiku Srpsku.

– E, sad bilo bi logično da pitamo UN zašto su oni gubili vrijeme i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN potvrđivali imenovanja čitavog niza visokih predstavnika, ako s tim nemaju ništa? Čemu onda služi njihova baza podataka u kojoj postoje odluke ranijih imenovanja? Da li su uzurpirali nečija prava i bavili se poslom koji im ne pripada? I zašto su, primjera radi, stavili na dnevni red imenovanje Christiana Schmidta, koje usput rečeno, nije uspjelo dobiti podršku Savjeta bezbjednosti UN ako s tim nemaju ništa – kaže Cvijanovićeva.

I konačno, rekla je Cvijanovićeva, šta to znači u kontekstu Ustavnog suda BiH, ako je tačno to što odgovaraju iz UN s obzirom na to da je taj Ustavni sud BiH 2006. godine rekao da visoki predstavnici moraju biti verifikovani u Savjetu bezbjednosti?

– Znači, u pitanju je opšta prevarantska igra jer je ovaj odgovor nastao kao plod pritisaka, a ne odgovora dostojnog takve globalne organizacije i međunarodnog prava. Mislim da su se zapetljali u sopstvenu improvizaciju i da je ovo jedna sramotna, veoma sramotna situacija. Čak moram priznati da mi djeluje da je ovaj odgovor pisao neko drugi, a da je Guteres samo doveden u poziciju da ga potpiše – ukazala je Cvijanovićeva.

Navela je da je ovo ujedno bila i potvrda beskorisnosti diplomatske mreže BiH, jer je van svake pameti da odgovor prvo završi u medijima, nego u njenom kabinetu, kojem su ga dužni proslijediti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas