CVIJANOVIĆ PISALA UN: Traži da joj generalni sekretrar dostavi odluku o imenovanju Schmidta za visokog predstavnika

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović zatražila je od generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Gutteresa da se iz UN dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti UN o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonskog sporazuma) iz 1995. godine.

“Nakon detaljnog pretraživanja dokumenata Vijeća sigurnosti UN, dostupnih u njegovoj online bazi podataka, uspjeli smo da dođemo samo do jednog dokumenta koji se odnosi na Schmidtovo imenovanje.

Riječ je o zapisniku sa sastanka Vijeća sigurnosti UN 8823, održanog u četvrtak, 22. jula 2021. godine u 15.00 sati iz kojeg se vidi da jedini nacrt rezolucije podnesen na glasanje (broj S/2021/667) nije usvojen, pošto je rezultat glasanja bio dva glasa za i 13 uzdržanih.

Bila bih Vam zahvalna ako biste Kancelariji za pravne poslove naložili da meni, našim institucijama i građanima dostavi zvaničnu odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ako takva postoji, kojom se dokazuje da je Christian Schmidt zaista imenovan na mjesto visokog predstavnika u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i članom I/2 Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma, kao i sve druge relevantne dokumente u vezi sa takvim imenovanjem” navela je Cvijanović u pismu Gutteresu.

Cvijanović je pismo uputila kao izabrani član i, trenutno predsjedavajuća, tročlanog Predsjedništva BiH, prenosi RTRS.

Pismo će biti dostavljeno u svrhu obavještenja i generalnom podsekretaru za pravne poslove i pravnom savjetniku UN Migelu de Serpa Soaresu.

Izvor: raport.ba

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas