DA LI ĆE SE TROJKA “RATOSILJATI” DODIKA: Matematička koalicija u kojoj se nerado dijeli i zrak

Za samo godinu i tri mjeseca, otkako je formirana aktuelna vlast na nivou BiH, između koalicionih partnera odnosi su sve samo ne idilični, kako je predstavljeno kada je postignut prvi dogovor i ozvaničeno izbacivanje SDA iz vlasti, koja je tada označena glavnim krivcem za nemogućnost dogovora na državnom nivou.

Uvrede i međusobne optužbe posebno pljušte između lidera SNSD-a Milorada Dodika i čelnika bošnjačke “Trojke” a posljednji u nizu razloga za gloženje jeste najavljena
rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, koju je izlobirao stalni predstavnik BiH pri UN Zlatko Lagumdžija. Takođe, bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP), na čiji je prijedlog Lagumdžija inače imenovan na navedenu funkciju, od prvog dana konstituisanja nove vlasti u stalnom je sukobu s predstavnicima vladajuće partije u Republici Srpskoj.

Posljednjih mjeseci s Dodikom se sve češće uvredama čašćava i lider Naroda i pravde i aktuelni ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, a ponovljene prijetnje lidera
SNSD-a o otcjepljenju Republike Srpske, te zapaljivim porukama poput nedavne da s Bošnjacima ne želi da “dijeli ni vazduh”, postavila je logično pitanje koliko će aktuelna
vladajuća koalicija moći još da opstane.

Ne postoji državna koalicija. Nikakva koalicija na nivou BiH ne postoji, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kažu“, rekao je nedavno Dodik, komentarišući aktuelnu krizu u funkcionisanju vlasti na nivou BiH.

Nije hrabar onoliko koliko sam mislio da će biti. Kukavica je, ne smije da iskorači u nešto nepoznato, kompromis i dijalog“, opisivao je, s druge strane, svoj odnos s liderom SNSD Elmedin Konaković. Predsjednik NiP-a takođe je nedavno, komentarišući Dodikove prijetnje razdruživanjem, poručio da se aktuelni predsjednik Srpske “već razdružio, ali od pameti”.

Da bi se “Trojka” nakon svih teških riječi mogla “razdružiti” od koalicije s Dodikom i SNSD prije mjesec dana prvi je otvoreno zaprijetio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, Denis Zvizdić (NiP), koji je podsjetio da je pred Sudom BiH obnovljen postupak o legitimnosti izbora četvrtog delegata SNSD-a u Domu naroda BiH, Snježane Novaković Bursać.

Onda bi, recimo, Trojka mogla odlučiti da izbaci SNSD iz koalicione vlasti BiH i da sarađujemo sa opozicionim strankama koje su imale dosta korektan nastup i koje sigurno ne bi ulazile u ovakve neodgovorne i avanturističke akcije i poteze“, rekao je tada Zvizdić.

Da li će se Trojka zaista, ako im se ukaže prilika, “ratosiljati” Dodika i koalicije s SNSD na nivou BiH, pitali smo za mišljenje analitičare i dobre poznavaoce ovdašnjih političkih
prilika. Prema riječima političkog analitičara Velizara Antića, aktuelna vladajuća koalicija nije ni nastala iz prevelike ljubavi između SNSD, HDZ i Trojke, već isključivo iz interesa.

To je matematička koalicija, jer zahvaljujući tome što je SNSD poslije opštih izbora 2022. godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobio i četvrtog delegata u Domu naroda BiH, postalo je jasno da oni imaju apsolutnu kontrolu nad tim tijelom i da bilo kakvo formiranje vlasti bez njih neće biti moguće“, ističe Antić za Gerilu.

Između ostalog, on podsjeća na to da je ostalo nejasno ko je zaslužan što je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda BiH.

Nikad se nije razjasnilo čiji glas je presudio – da li su SNSD-u tada izašli u susret bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini, ili je to pak zasluga nekog od poslanika PDP-a“, podsjeća Antić.

Politički analitičar Ivana Marić, s druge strane, predviđa da će aktuelna vladajuća koalicija na nivou BiH, bez obzira na stalne svađe i turbulencije, “izgurati” svoj mandat do kraja.

U situaciji kakva je sada, aktuelna vlast ne može se smijeniti prije izbora. Zbog toga je jedini način komunikacija između stranaka koje su na vlasti. Trojka, jednostavno, nema drugog izbora“, smatra Marićeva.

Ona, takođe, ocjenjuje da žestoke svađe među liderima pojedinih stranaka koje čine vladajuću većinu na nivou BiH nisu ništa oštrije nego što je to, kako kaže, bila retorika
za vrijeme prošle vlasti, koju su činili SNSD, SDA i HDZ.

“Sada djeluje da je Dodik više u svađi s Amerikancima i njihovim ambasadorom u BiH nego što je s liderima Trojke, koji ga uglavnom puštaju da se “izduva” i ne reaguju na
svaku njegovu uvredu i nedolično ponašanje", kaže Marićeva za naš portal. Kao pozitivan primjer ona navodi ponašanje predsjednika SDP, Nermina Nikšića, koji,
kako tvrdi, sa liderom SNSD nije razmjenjivao teške riječi i njihov odnos je, kako ističe, prilično korektan.

To je trenutno jedini ispravan put. Alternativa je da se u naredne tri godine, do sljedećih izbora, ništa ne radi i da cijeli mandat protekne u svađama. Druga mogućnost, po meni bolja, jeste to da se nešto pokuša napraviti kroz kompromis“, smatra Marićeva.

Izvor: gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas