DA LI ĆE ZBOG FUDBALA BITI POSLA ZA TUŽILAŠTVO: Ko je kome nudio novac za licencu?

Nezvanično, slučaj oduzimanja licence za igranje Premijer lige BiH FK Krupi i davanje licence Zvijezdi iz Etno sela Stanišić završiće u vidu krivične prijave Tužilaštvu. Tužilaštvo bi, ukoliko krivične prijave budu podnesene, trebalo da se pozabavi informacijama o nuđenju i primanju mita za premijerligašku licencu.

Nakon što je Drugostepena komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine odlučila da Krupi ne dozvoli igranje Premijer lige BiH licencu umjesto Krupe, koja je sezonu završila kao prvoplasirana u Prvoj ligi Republike Srpske, dobija Zvijezda iz Etno sela Stanišić u Bijeljini. Gerila info je ovakav rasplet događaja najavila prije desetak dana. Naši izvori su tvrdili da je Krupi od strane saveza postavljen besmislen uslov obezbjeđivanja zamjenskog stadiona sa osvjetljenjem ne manjim od 800 lux-a koji bi služio “za svaki slučaj” ukoliko bi Krupa iz bilo kog razloga bila onemogućena da igra na svom stadionu. U suštini, Krupi je trebao samo potpis saglasnosti iz FK Borac a Gradski stadion ovaj klub najvjerovatnije ne bi ni koristio.

Iz Borca su odbili da daju saglasnost. U FK Krupa, nisu posljednjih desetak dana željeli da, za Gerila info, komentarišu situaciju oko licence ali su juče medijima poslali saopštenje u kojem navode da je njihov klub drastično oštećen onemogućavanjem igranja Premijer lige.

“Sezona 2022/23. Prije početka prvenstva iznijeli smo jasan cilj da nam je plan osvajanje prvog mjesta, plasman u Premijer ligu BiH. Opet smo bili predmet rušenja, a kada određeni krugovi u tome nisu uspjeli na takmičarskom polju, onda su, putem medija, počeli da pripremaju platformu oduzimanja licence. Jako je važno da se zna zašto nismo dobili licencu! Uspjeli smo da riješimo sve složene preduslove za dobijanje licence, osim jednog. Mimo Propozicija i Pravilnika, u petak, 2. juna, dobili smo uputstvo FS BiH da klub treba da ima alternativni teren sa reflektorskom rasvjetom od osamsto luksa, što ima jedino Gradski stadion u Banjaluci. To uputstvo nije poslato, u ranijim sezonama, ni Leotaru, ni Rudar Prijedoru, jer se podrazumijevalo da taj teren imaš u svom području, kao što ga je imala Sloga iz Doboja prošle sezone. Taj papir koji je trebalo da potpiše FK Borac nismo dobili i iz svega se jasno vidi da se FK Krupa mora zaustaviti. Iz toga proizilazi da je svako buduće takmičenje u Prvoj ligi Republike Srpske besmisleno, jer biti šampion tog takmičenja i prvenstva ne znači ništa”, saopštili su iz ovog fudbalskog kluba.

Nezvanično, Krupi je nuđen novac da odustane od Premijer lige a nakon što je to odbijeno uslijedila je priča oko licenciranja i slanje zahtjeva Krupi da obezbijedi zamjenski stadion.

U Borcu su, takođe saopštenjem, juče tvrdili da oni nisu krivac za neodobravanje licence Krupi. Predsjednik tog kluba Milan Tegeltija je rekao da Borac nije dao saglasnost Krupi jer smatraju da im je teren već preopterećen. Tvrde da im je njihova infrastruktura na prvom mjestu jer je u novi teren uloženo mnogo novca a da će svoje utakmice na Gradskom stadionu u Prvoj ligi RS ove godine kao domaćin igrati BSK.

BSK je, inače, kao drugoplasirani u Drugoj ligi Zapad, nakon baraža koji nije odigran, postao prvoligaš. Gerila info je prošle sedmice pisala o sumnjama u nerugularnosti u drugom dijelu sezone u Drugoj ligi zapad https://www.gerila.info/fudbal-u-srpskoj-u-ofsajdu/.

Bez licence za učešće u Prvoj ligi naredne sezone je ostala i Sloboda iz Novog Grada a prvu ligu će igrat BSK i Alfa Modriča. Ta dva kluba su baražom trebala da odrede ko će u Prvu a ko u Drugu ligu ali zbog izbacivanja Slobode u niži rang i BSK i Alfa su prošli u Prvu ligu bez borbe.

Zanimljivo je da je ranije FSRS najavio da će parovi baraža za popunu Prve lige biti određeni žrijebom ali se od toga odustalo i parovi su određeni po regionalnom principu. Što je, slučajno ili ne, dovelo do toga da Prvu ligu naredne sezone igraju i BSK i Alfa Modriča.

Suviše slučajnosti u kratkom periodu ili redovno stanje u fudbalu Srpske i BiH? Procijenite sami.

Izvor: gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas