DANAS SU SVE OČI UPRTE U BANJALUKU: Održat će se dvije posebne sjednice NSRS o Ustavnom sudu BiH i vetu Željke Cvijanović

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas će održati dvije posebne sjednice.

Na prvoj sjednici će se raspravljati o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS, a na drugoj će se odlučivati o vetu člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koji je pokrenut nakon što je preglasana u Predsjedništvu BiH.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda. Poslanici u NSRS-u odlučivat će o zakonu kojim se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine više neće poštovati na teritoriji ovog entiteta. Poslanici napominju da je spor s najvišom sudskom instancom uzrokovan zbog pitanja imovine.

Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda navodi i da lica koja ga budu sprovodila imaju zaštitu od eventualnog krivičnog gonjenja.

Iz vladajućeg SNSD-a kažu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine najveći problem s kojim se suočava RS, te očekuju jedinstvo i podršku opozicije u RS.

Milorad Dodik danas iznosi detalje svog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji bi bio predložen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sjednica će početi u 11 sati.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas