DAVOR DRAGIČEVIĆ: U Tužilaštvu BiH moraju da shvate da nisu gospodari života i smrti a ni pravde!

Foto: gerila.info

Nakon što je postalo jasno da će predmet u kojem se sudi banjalučkim kriminalističkim tehničarima Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku otići u apsolutnu zastaru Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića kaže da ga takav ishod ne čudi. On je razočaran i radom Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje je predmet ubistva njegovog sina od Okružnog javnog tužilaštva preuzelo prije tri godine.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine kažu da istragu ubistva Davida Dragičevića vode intezivno, sveobuhvatno i svakodnevno. Preduzimaju se, uvjeravju javnost, sve radnje kako bi bila donesena tužilačka odluka. Davor Dragičević je ogorčen načinom na koji Tužilaštvo komunicira sa javnosti ali i na koji se odnosi prema predmetu ubistva njegovog sina.

Još jedno sramno saopštenje Tužilaštva Bosne i Hercegovine poslato novinarima. Šta da onda očekuju obični građani biH i šta da očekujem ja koji prema njihovom zakonu nisam stranka u postupku nego oštećeni. Uglavnom u aprilu ove godine se navršava tri godine kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo predmet organizovano ubistvo mog sina Davida Dragičevića. Sada će dvije godine kako sam bio na sastanku sa postupajućim tužiocem Ozrenkom Nešković i Milankom Kajganićem gdje je jasno i decidno taj dan dogovoreno da ovaj slučaj, organizovano ubistvo Davida Dragičevića, bude prioritet u radu Tužilaštva BiH. Evo vidimo sad je 2024. godina, mart mjesec dokle je to došlo. Nema ni tužilačke odluke i nema apsolutno nikakve akcije Tužilaštva Bosne i Hercegovine“, kaže otac ubijenog Davida Dragičevića.

Davor Dragičević šest godina čeka pravdu, foto GERILA info

Davor Dragičević je pred zgradom Tužilaštva Bosne i Hercegovine bio krajem marta 2022. godine. Tada je pred tom pravosudnom institucijom postavio šator i tu je spavao. Dobio je veliku podršku građana Sarajeva ali i obećanja iz Tužilaštva da će se raditi na riješavanju ubistva njegovog sina. Dvije godine kasnije nema pomaka u istrazi. Makar ne zvanično.

Ja im mogu poručiti samo da kako sam prije dvije godine bio spreman da sa sam sad još spremniji za dolazak u Sarajevo pred Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i apsolutno ne na način koji je to bio prije dvije godine već sa radikalnijim potezima prema njima. Jer jednostavno nemam ni vremena ni više povjerenja. Moraju shvatiti i Ozrenka i Milanko a i svi iz Tužilaštva BiH i institucija da nisu oni gospodari života i smrti i da nisu čak ni gospodari pravde, kako oni to vole reći, već da postoji jedan otac Davida Dragičevića, Davor, koji će krenuti u otvoreni rat sa njima. I medijski i svaki drugi“, rekao je za Gerioa info Davor Dragičević.

Dragičević kaže i da je kada je Tužilaštvo BiH 2021. godine preuzelo istragu ubistva njegovog sina od banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva bio pun nade da će ubice njegovog sina biti otkrivene i procesuirane. Tri godine kasnije imena ubica se i dalje ne znaju.

Ja nemam ni ovlaštenja nemam ni mogućnost da radim kao institucije BiH i kao tužilaštvo. Samo zbog toga je naša nada bila usmjerena da tu postoje časni ljudi. U to nas je uvjeravao i naš advokat Ifet Feraget. Mislim da sada i on ima mnogo drugačije mišljenje, ne samo on već i svi građani Bosne i Hercegovine jer vidimo dokle nas je dovelo bilo kakvo povjerenje. Nema povjerenja u Tužilaštvo BiH ni u bilo koju instituciju. Mora postojati odgovornost. moraju nas odgovornošću i svojim radom uvjeriti da zaslužuju to povjerenje. I neka budu uvjereni da u aprilu dolazim u Sarajevo spreman na jednu drugačiju borbu“, rekao je Dragičević.

protesti građana u Banjaluci, 2018. godine, foto GERILA info

Od ubistva Davida Dragičevića prošlo je gotovo šest punih godina. Istraga njegovog ubistva za sada nije dala nikakve rezultate. David Dragičević je nestao 18. marta a njegovo tijelo je pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas 24. marta 2018. godine. Njegova smrt i odnos policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ali i banjalučkog Okružnog tužilaštva izazvali su najveće proteste građana u dosadašnjoj istoriji Republike Srpske. Na trgu Krajine se u nekoliko navrata okupljalo više desetina hiljada ljudi a protesti su u manjem ili većem obimu svakodnevno na trgu održavani do kraja 2018. godine kada je policija upotrebom sile otjerala građane sa trga. Protesti su manjeg inteziteta, jer je uslijedila represija nad građanima koji su se okupljali na javnim površinama, nastavljeni i naredne godine a sporadično se organizuju i danas. Na ključno pitanje koje su građani postavljali nikada nije dat odgovor. To pitanje glasi: Ko je ubio Davida?

Izvor: gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas