DELEGACIJA EU SE OGLASILA O “MIRNOM RAZLAZU”: U nekoliko riječi ugasila Dodikove snove

Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na „mirno razdruživanje“ Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima, kazala su iz Delegacije EU u BiH

Foto: Oslobođenje/arhiva

Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se saopćenjem za javnost povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i najava predsjednika RS Milorada Dodika o “mirnom razlazu”.

Iz Delegacije EU su napomenuli da je srebrenički genocid historijska činjenica utvrđena pred pravosudnim organima. Govoreći o secesionističkim najavama lidera SNSD-a, kazali su da ne postoji osnov za poziv na “mirno razdruživanje” Bosne i Hercegovine.

– Srebrenički genocid je historijska činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine.

Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava. Sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata.

Pozivamo lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu. Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti.

Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na „mirno razdruživanje“ Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima.

Evropska unija je između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i bezbjednom okruženju.

Zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou.

Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Izvor: Oslobođenje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas