DETALJI SLUČAJA ALME ČOLO: U lice je rekla Bakiru sve o sabotažama Sebije

Sad već bivša članica SDA Alma Čolo jutros otkrila neke nove detalje svog razlaza sa ovom strankom.

U jutarnjem programu televizije N1 Čolo je otvoreno govorila o stanju u stranci kao i o nekim procesima koji su do sada bili nejasni.

“Vidjela sam da toj stranci ne trebam, vidjela sam da neki ljudi vole da zavađaju ljudi, da me konfrontiraju sa Amorom Mašovićem s kojim sam sve ove godine bila saradnik”, navela je Čolo.

No, iako otvorena, ova bivša visokopozicionirana i ugledna članica SDA nije ulazila u dubinu i suštinu problema.

No, Raport je dobio sve detalje privatne i političke drame koju je Alma Čolo proživljavala posljednjih nekoliko mjeseci.

Sve je krenulo još u predizbornoj kampanji kada je Čolo shvatila da joj se ‘radi iza leđa’.

Iako prva pravnica SDA i bliska saradnica Bakira Izetbegovića, Čolo je imala vrlo otvorene stavove pa čak i suprotne smjernicama stranke posebno kada su u pitanju kriminal i korupcija

Čolo se u nekoliko navrata jasno ogradila od afere ‘Respiratori’ te je pozivala svog stranačkog kolegu Fadila Novalića da podnese ostavku, a oštro je kritizirala i aktere afere ‘Asim’.

No, glava je nije zabolila zbog toga, već zbog jedne druge izjave. Mjesecima poslije, Čolo će shvatiti da joj supruga Bakira Izetbegovića – Sebija Izetbegović nikad nije ‘halalila’ izjavu u kojoj je rekla da bi Bakir trebao razmiliti da ‘skloni’ suprugu.

“Na predsjedniku je velika odgovornost da prosudi da li je dobro da on i supruga budu u rukovodstvu SDA istovremeno. Nisam za to da porodične veze preovladavaju političkim partijama”, rekla je Čolo.

U predizbornoj kampanji joj se to vratilo kao bumerang.

Do nje su vrlo brzo stigle informacije po kojima je Sebija Izetbegović preko Foruma žena SDA i drugih organa stranke upućivala instrukcije da se zaobilazi ime Alme Čolo i da se prioritet da Amoru Mašoviću. Upravo zato je Čolo u prvoj izjavi nakon što je procurilo da izlazi iz SDA i kazala: Eto im Amor Mašović.

Kako saznaje Raport, Čolo je taj problem iznijela i na sjednici Predsjedništva SDA koju je vodio Bakir Izetbegović.

Čolo je direktno rekla da ima informacije da je Sebija Izetbegović sabotira i opstruira i da zbog toga vjerovatno neće proći na izborima.

Ostali članovi su saslušali Čolo, no nije bilo neke reakcije.

Međutim, vrlo brzo nakon završetka sjednice, Almi Čolo zazvaonio je telefon – zvala je Sebija.

Prema našim informacijama Sebija joj je rekla da joj je Bakir odmah sve prenio i da je zove da joj kaže da ‘joj je dosta više nje i njenog pametovanja’.

Sebija joj je navodno rekla da će blokirati njen mobilni telefon, a Alma Čolo joj je odgovorila da nema potrebe jer će ona blokirati nju.

I to je faktički bio kraj.

U trenutku svađe sa Sebijom, suprug Bakir u potpunosti je ‘ohladio’ i prekinuo svu komunikaciju sa Čolo. Nije se usudio ni jučer odgovoriti na pismo koje je Čolo, s kojom je donedavno blisko sarađivao, poslala Predsjedništvu SDA.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas