DETALJI UBISTVA DJEVOJČICE IZ SKOPJA: Motiv otimanje novca od njenih roditelja?

Foto: mediji, FB

U javnost su isplivali detalji ubistva djevojčice iz Skopja. Prema prvim neslužbenim informacijama, motiv ubistva Vanje je pokušaj otimanja novca od njenih roditelja, a u slučaju Žeževskog novac je dolazio od osoba s kojima je u rodbinskoj vezi…

Djevojčica Vanja Gorčevska (14) iz Skoplja, koja je nestala u ponedjeljak 27. novembra oko 7.25 ujutro na putu do škole, i za kojom je tragala cijela regija, pronađena je mrtva kod sela Orman, na rubu makedonskog glavnog grada. Ubiustvo djevojčice povezano je s ubistvom 74-godišnjaka. Kako je objavilo makedonsko državno tužilaštvo, utvrđeno je da je djevojčica ubijena u ponedjeljak ujutro, oko 10 sati, samo nekoliko sati nakon otmice.

Ovo ubistvo je, kako navode, povezano s još jednim ubistvom u Sjevernoj Makedoniji. Naime, pronađeno je i tijelo Panča Žeževskog (74) iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. novembra, nekoliko dana prije nestanka djevojčice, a tužilaštvo je utvrdilo da su oba ubistva počinile iste osobe i da im je motiv koristoljublje.

Kako javlja Mia, uhapšen je i otac otete pa ubijene djevojčice. On je sinoć priveden i saslušan te je odlučeno da ostane u stanici dok se ne raščisti njegova uloga.

HAPŠENJA

Poveznica između 74-godišnjaka i djevojčice nije jasna. Kako je kazala kći ubijenog Panča Žeževskog, inače frizera, njih dvoje nisu se poznavali niti su se ikad sreli.

U razgovoru za portal Fokus ona tvrdi da ni ona ni nitko iz njene porodice nije poznavao Vanju niti bilo koga iz njene porodice.

“Ni moj otac ni niko od nas nije lično poznavao djevojku. U policiji sam, ne znam još ništa, osim da su mi oca našli mrtvog, zakopanog. Prvi put od vas, od novinara, čujem da je motiv ubistva bio koristoljublje. Nisam čitala saopćenje iz MUP-a, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam što znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu ništa više reći, jer ni ja nemam detalje”, rekla je kćerka.

Dok je djevojčica nestala u ponedjeljak, Žeževskom se trag izgubio nekoliko dana prije – u srijedu 22. novembra. Policiji je nestanak prijavljen u petak 24. novembra. Njegov automobil pronađen je spaljen prije nekoliko dana u Skoplju.

Policija je kao motiv navela koristoljublje i to je zasad prilično nejasno jer nije poznato što povezuje djevojčicu i penzionera.

Prema prvim neslužbenim informacijama, u Vanjinom slučaju riječ je o pokušaju otimanja novca od njenih roditelja, a u slučaju Žeževskog novac je dolazio od osoba s kojima je u rodbinskoj vezi.

NOVI DETALJI UBISTVA DJEVOJČICE IZ SKOPJA: Jedan od uhapšenih priznao krivicu, osumnjičen je i otac i zadržan u policiji

Osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri zadržane, jedna je u inostranstvu, a jedna se nalazi u policijskoj stanici. Svi su makedonski državljani.

Prema izvorima Kanala 5, izvršitelj stravičnog ubistva 14-godišnje Vanje je građevinski poduzetnik iz Skoplja inicijala LJ. P, koji je priveden u Hrvatskoj.

Kako navodi TV Telma, LJ. P. je od ranije poznavao ubijenog frizera Panču Žeževskog iz Velesa, s kojim je doveden u vezu zbog navodnog vađenja zlata.

Televizija tvrdi da je Vanja oteta s namjerom da roditelji za nju plate otkupninu, no ubijena je dva i po sata nakon što je oteta.

TIJELA NA DVIJE LOKACIJE, PRONAĐEN I ZAPALJENI CITROEN

Ranije je tokom istrage pronađeno zapaljeno vozilo marke Citroen, a nakon vještačenja dostavljeni su materijalni dokazi za umiješanost spomenutih pet osoba, za što će, nakon kompletnog dokumentiranja predmeta, biti podnesene odgovarajuće krivične prijave, u saradnji s tužiocem, navodi se u saopćenju makedonskog tužilaštva.

Tužioci iz Ureda osnovnog javnog tužilaštva Skoplje i iz Ureda osnovnog javnog tužiteljstva Veles izvršili su uviđaj na dvije lokacije na kojima su pronađena tijela nestalih, objavili su makedonski tužitelji.

Kako piše Blic, Žeževski je ubijen, a njegovo vozilo je isto ono kojim su ubica i njegovi saučesnici kasnije oteli 14-godišnju Vanju. Otmica je, dodaju, izvršena na ulazu u zgradu, a otmičar Lj. P. je odlično poznavao teren. Vanja je ubijena iz pištolja u 10 sati istog dana kada je odvedena dok je išla u školu. Istog dana, 27. novembra, policija je pronašla Citroen, vozilo Pančea iz Veleše, zapaljeno u okolici sela Brazda u Skoplju.

Izvor: Oslobođenje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas