ĐILAS: Izborni uslovi nisu nimalo poboljšani, dokaz je Dodikovo i Stevandićevo glasanje u Beogradu

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da izborni uslovi nisu uopšte poboljšani u odnosu na decembarske, a da je dokaz tome što su u Beogradu na lokalnim izborima glasali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

On je dodao da su kolege koje su odustale od zahtjeva i riješile da izađu na izbore zaustavile sve, a možda i učinile da „voz koji je išao napred, sada krene unazad“.

„Izborni uslovi nisu nimalo poboljšani, a to su pokazali i izbori u nedelju. To nisu bili izbori. Unapred je bila krađa i samo se potvrđuje ono što smo mi, koji nismo učestvovali, trvdili i rekli“, istakao je Đilas.

On je naglasio da se dokazalo da možda „opozicija i može da dobije većinu glasova kao što je bio slučaj u Beogradu 17. decembra, ili sada u Nišu, ali ne može da ima vlast, jer Srpska napredna stranka ne da tu vlast“.

„Zato moramo da se borimo za izborne uslove. Samo sa izbornim uslovima koji građanima omogućavaju da slobodno iskažu svoju volju, slobodnim medijima i sređenim biračkim spiskom moguće je doći do promena. I garantujem da bi u takvoj situaciji SNS od onih 1.800.000 osvojenih pre šest meseci, osvojila upola manje“, podvukao je Đilas.

On je posebno naglasio da se mora zakonom regulisati i sistem kapilarnih glasova, jer je to klasični pritisak i kupovina glasača.

„Kapilarni glasovi su način za legalizaciju pritiska na birače i kupovinu glasova. Onaj za paket, onaj pod pritiskom, onaj zbog posla. To mora da stane. Mora da se sredi birački spisak, a ne da imamo situaciju da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić glasaju u Beogradu na lokalnim izborima“, zaključio je Đilas.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas